Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов морски „тигър” на 320 км от София

[post-views]
Нов морски „тигър” на 320 км от София

В района доминират българските туристи.

Едва на 320 км от София – по-близо от нашето Черно море, гръцкият Кавала се превръща в истински морски „тигър” по туристическия си растеж през последните години. В това се убеждаваме, когато за пореден път това лято отиваме в белоснежния град на егейското крайбрежие.

През ГКПП „Илинден – Ексохи” преминаваме за броени минути, като опашката е от 5–6 автомобила. Граничните полицаи само поглеждат документите ни и ни пожелават „На добър път!”. На връщане картината е същата. Както обикновено всъщност.

Доскоро туристическите потоци заобикаляха Кавала, устремени към класическите курортни дестинации като остров Тасос или ръкавите на Халкидическия полуостров. Но вече не е така. Освен индустриален център и най-важно пристанище в Северна Гърция градът с околностите си все повече се превръща в курортна зона.

Дори в централната част, където при пристанището имаше широка променада със зелени площи, сега са наредени едно до друго модерни и уютни заведения на открито със стотици места. А като цяло градът „пълзи” в югозападна посока, където крайбрежието е начупено на живописни заливи с отлични плажове, оградени от огърлици от курортни комплекси, вили и невисоки жилищни сгради.

Тоска, Палио, Неа Ираклица, Неа Перамос предлагат отлични условия за морски туризъм. Тоска е отделен курорт. Палио е жилищен квартал, в който има изобилие от квартири под наем на достъпни цени. Неа Ираклица и Неа Перамос са оживени курортни селища с всичко необходимо за морска почивка – отлични и не пренаселени плажни ивици, заведения на брега и по улиците, магазини на големи търговски вериги, достатъчно места за паркиране.

След Неа Перамос започва няколкокилометров широк плаж с дюни и от първия километър на запад – набоден с чадъри на бийч барове. Така всеки има възможност за почивка – семействата с деца и по-възрастните – в по-спокойната част на крайбрежието. Младежта – в бийч баровете, където звучи мощна хаус музика и не плащаш отделно за чадър и шезлонг, а само за консумацията.

Дошли сме в средата на юли, но като цяло туристите не са много спрямо изградената база за отдих. В заведенията денем са запълнени едва една десета от местата, по плажовете има огромни празни пространства, пътният трафик е спокоен. Всъщност сред чужденците в района на Кавала доминират българите. Мяркат се румънски и сръбски коли. Но нашенците – от всички области на страната – сме тук, защото е достъпно, близко и гръцките домакини са любезни и услужливи към всички свои гости. И заради най-важното – лазурно море, спокойно като езеро, обширни пясъчни плажове и усещане за широта и простор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани