Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Маламов стана „Почетен сенатор“ на Военновъздушната академия „Анри Коанда“

[post-views]
Бригаден генерал Маламов стана „Почетен сенатор“ на Военновъздушната академия „Анри Коанда“

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов беше удостоен с титлата „Почетен сенатор“ на Военновъздушната академия „Анри Коанда“ на тържествена церемония, която се проведе в академията в Брашов, Румъния, съобщават от учебното заведение. Лично ректорът на Военновъздушната академия полк. доц. д-р Мариус Сербезски връчи на бриг. генерал Маламов почетната грамота и официалния знак на академията.

На изключително стилната церемония присъства целият Академичен състав на Военновъздушната академия, както и много курсанти. Сред официалните гости бяха и заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. доц.д-р Николай Урумов, и ръководителят на „Еразъм офис“ Екатерина Петрова. Популярният израз на Хораций – „Carpe diem“, който в превод означа „грабни момента“, „живей днес“, беше мото на тържеството в чест на бригаден генерал Маламов, и то започна с песента на Уитни Хюстън One moment in time.

Клаудия Карстея, председател на Сената (Академичния съвет) на Военновъздушната академия, представи бригаден генерал Иван Маламов и обяви, че Сенатът на академията му присъжда почетното отличие за постигнатото в образованието и академичната подготовка на курсантите, както и за лидерството му в управлението на НВУ и постиженията в развитието на взаимоотношенията между двете висши училища. След това полк. доц. д-р Мариус Сербезки връчи тогата и инсигниите, които вървят с почетното отличие на бриг. генерал Маламов под звуците на песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“ и на фона на най-красивите места в България.

„За мен е изключителна чест да бъда удостоен с наградата „Почетен сенатор“ на Военновъздушната академия „Хенри Коанда“. Изключително горд съм като ректор на Националния военен университет „Васил Левски“ в България, а също и като офицер от Българската армия, за когото честта на пагона и достойната служба в името на Родината са над всичко.

Приемам наградата като признание за съвместното сътрудничество и партньорство между Националния военен университет „Васил Левски“ и нашите колеги и приятели от Военновъздушната академия „Хенри Коанда“. Наградата е оценка за приноса на всички мои колеги – професионалисти и специалисти, с които сме заедно в много вълнуващи начинания и проекти, допринасящи за развитието на академичното образование в сферата на сигурността и отбраната“, каза в словото си след награждаването началникът на Военния университет бригаден генерал Маламов и припомни, че НВУ и Военновъздушната академия в Брашов работят заедно от осем години. След това допълни: „Факт е, че в днешния променящ се свят, в условията на нови заплахи, организацията на системата на сигурност трябва да бъде ефективна с нови способности и нови партньори. Несъмнено сътрудничеството между образователните институции ще доведе до създаването на по-добра среда за живот в различните региони. Убеден съм, че знанието е това, което стои в основата на просперитета на всяка нация и може да ни преведе през превратностите на времето, в което живеем. Само единомислието и единодействието на всички нас, в посока към по-добро образование, ще доведе до желаните резултати. Затова вярвам, че ще продължим и занапред да укрепваме и развиваме нашите партньорски взаимоотношения“.

Церемонията завърши с изпълнения на Военния духов оркестър и хора на висшето училище, които изпълниха химна на Военновъздушната академия и с две произведения, подготвени специално за гостуването бригаден генерал Иван Маламов и полк. доц. д-р Николай Урумов.

Националният военен университет „Васил Левски“ и Военновъздушната академия „Хенри Коанда“ в Брашов, Румъния имат договорни отношения от 2013 г. От тогава двете висши учебни заведения работят по програма „Еразъм+“ и по съвместни проекти за дигитализиране на учебни дисциплини и разработването на програма за нова военна дисциплина с добавена реалност за онлайн обучение „Измервания в комуникациите“. Всичко това е част от международния проект „Дигитализиране на образователни ресурси по отбрана във висшето образование“, в който участва и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Освен това НВУ и академията в Брашов си партнират и по проект за модернизация на висшето образование, в който участва и Софийския университет. Проектът е по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Преди тържествената церемония делегацията от НВУ, водена от бригаден генерал Иван Маламов, разгледа Военновъздушната академия.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани