Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция е неутрализирала в Сирия боец от ПКК, участвал в атентат в Истанбул през 2008 г.

[post-views]
Турция е неутрализирала в Сирия боец от ПКК, участвал в атентат в Истанбул през 2008 г.

Турската Национална разузнавателна агенция е неутрализирала днес в Сирия боец от Кюрдската работническа партия /ПКК/, който е сред извършителите на терористична атака в Истанбул през 2008 г., съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция.

Терористът Нусрет Тебис с кодово име „Рустем“ е открит, докато се криел в апартамент в североизточния сирийския град Ал Хасака, на 60 километра южно от турската граница.

Избягалият боец от ПКК, включен в списъка на най-издирваните терористи от Турция, е подсъдим с 18 утежнени доживотни присъди и общо 1258 години затвор.

Съобщава се, че Тебис, който се присъединява към терористичната организация през 1995 г. от източния турски окръг Сиирт, е избягал в Северен Ирак след терористичното нападение в истанбулския квартал Гюнгьорен през 2008 г.

На 27 юли 2008 г. терористичната група атакува цивилни граждани в Гюнгьорен, като взривява две бомби, заложени в контейнери за боклук, когато улиците са пълни с хора вечерта, отбелязва Анадолската агенция. При смъртоносните експлозии загиват 18 цивилни и са ранени най-малко 154 души.

Турските власти използват термина „неутрализиране“, за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК – включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани