Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Един от най-богатите украински бизнесмени и съпругата му са загинали при атаките в Николаев

[post-views]
Един от най-богатите украински бизнесмени и съпругата му са загинали при атаките в Николаев

Един от най-богатите украински бизнесмени и съпругата му са загинали при атаките в Николаев

Един от най-богатите украински бизнесмени и съпругата му са загинали при руските бомбардировки срещу украинския град Николаев. Същевременно украинският президент Володимир Зеленски обяви задължителна евакуация в източната провинция Донецк.

74-годишният Олексий Вадатурски, собственик на голяма аграрна компания, и съпругата му Раиса са загинали, след като ракета е попаднала в дома им през изминалата нощ, предават украинските медии. Вадатурски е носител на званието „герой на Украйна“. При интензивните бомбардировки в Николаев са засегнати хотел, спортен комплекс, две училища и жилищни сгради.

По-рано президентът Зеленски обяви, че има правителствено решение за задължителна евакуация в Донецк и властите са организирали ескорт, логистична подкрепа и средства:

„Такова решение ще се наложи да бъде взето, въпреки всичко. Затова ако имате възможност, моля ви, говорете с тези, които все още остават в зоните на бойни действия там. Моля ви, убедете ги, че трябва да заминат, особено ако това са семейства с деца“, каза Зеленски.

Взривно устройство с малка мощност, поставено на дрон, е избухнало тази сутрин в щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Шестима са пострадали, а в града бяха отменени тържествата по случай Деня на военноморския флот на Русия. От Москва обвиниха за атаката украинските националисти. Говорителят на областната военна администрация в Одеса Серхий Братчук определи твърдението като явна провокация и посочи, че: „Крим ще бъде освободен от окупаторите по-друг начин, много по-ефективно“.

А руският президент Владимир Путин заяви, че новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море и добави, че до месеци военноморските сили ще получат нови свръхзвукови крилати ракети „Циркон“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани