Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зам.-началникът на отбраната: Политическата криза ще забави модернизацията на армията

[post-views]

Важно е новосформирано правителство да вземе решение за покупката на вторите осем изтребителя за ВВС, коментира заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той посочи, че политическото ръководство ще вземе решение дали това да се иска от служебното правителство или да се чака следващо редовно правителство: 

„За нас е важно да имаме пълна ескадрила и не засега, а за няколкото години напред, защото отлагайки тези следващи осем може да стане така, че да ги отложим много дълго във времето“.  

Политическата криза и липсата на работещ парламент забавят процесите на модернизация на армията, а процесът не е самоцел на военнослужещите, а е способ да си изпълним конституционните задължения, посочи още генерал-лейтенант Илиев: 

„Липсата на парламент е пречка, тъй като големите проекти трябва да бъдат одобрени от парламента, така че ние имаме интерес да имаме работещ парламент, работещо правителство, способни да вземат решения. Модернизацията е много дълго отлагана. Не е въпрос на един ден или на два месеца, но ние вече сме закъснели“. 

Все още не е приключила проверката за малкия самолет, който прелетя през няколко държави и в началото на юни кацна на летището до Търговище. „Когато има достоверна информация за пред обществеността“, тя ще бъде подадена, посочи още заместник-началникът на отбраната. 

Във Велико Търново той участва в церемонията по производството на курсантите на Националния военен университет.  

Източник: БНР

Избрани