Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посланикът на ЕС: Ако РСМ не промени конституцията си с вписване на българите, процесът на европреговори ще спре

[post-views]

Ако Северна Македония не промени конституцията си, за да впише в нея българите, процесът на преговори на Скопие за влизане в ЕС ще спре. Това казва посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър в интервю за македонската секция на Радио Свободна Европа.

„Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България“, казва Гиър.

Той отказва да коментира искането на опозицията в Република Северна Македония за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната „голямата картина“ и стратегическият избор, който в Скопие са направили преди много години.

„ЕС и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз. Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци“, казва още посланикът на ЕС в Скопие и допълва, че Северна Македония няма причина да поставя под съмнение своята идентичност.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани