Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой беше Айман аз Зауахири и защо САЩ го убиха?

[post-views]
Кой беше Айман аз Зауахири и защо САЩ го убиха?

При американски удар с дрон в Афганистан този уикенд бе убит Айман аз Зауахири, който помогна на Осама бин Ладен да планира атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г. и допринесе за оцеляването и разрастването на „Ал Каида“ в годините след нападението. С намирането и елиминирането на Аз Зауахири САЩ направиха така, че Афганистан, който е под управлението на талибаните, повече никога няма да се превърне в база за атаки срещу останалия свят, каквато беше през 2001 г., заяви президентът Джо Байдън.

Да си припомним историята на лидера на „Ал Каида“, когото САЩ преследваха в продължение на 21 години след атаките от 11 септември, които сериозно промениха Америка и отношенията ѝ с останалия свят.

Кой беше Айман аз Зауахири?

Американците, които преживяха атаките от 11 септември, може и да не си спомнят името на Аз Зауахири, но мнозина разпознават лицето му, въпреки че оттогава минаха две десетилетия: човек с очила, леко усмихнат, който неизменно се появяваше на снимки заедно с Осама бин Ладен, с когото са планирали удара срещу Съединените щати.

Аз Зауахири, египтянин по националност, се ражда на 19 юни 1951 г. в заможно семейство, което живее в спокойно зелено предградие на Кайро. Той от малък спазва религиозните норми и става последовател на радикално течение в сунитския ислям, повлияно от идеите за ислямско възраждане и смяна на правителството на Египет и на правителствата на останалите арабски страни с форма на управление, базирана на строга интерпретация на исляма.

На младини Аз Зауахири работи като очен хирург, но също така пътува из Централна Азия и Близкия изток. При обиколките си става свидетел на войната между афганистанците и съветските окупатори и се запознава с младия саудитец Осама бин Ладен и с други арабски активисти, които се посвещават на каузата за  прогонване на съветските войски от Афганистан.

Той е един от стотиците активисти, които са заловени и подложени на мъчения в египетски затвори, след като президентът Ануар Садат е убит през 1981 г. от ислямски фундаменталисти. Биографите му твърдят, че преживяното в затвора е допринесло за още по-голямото му радикализиране. Седем години по-късно Аз Зауахири присъства на основаването на „Ал Каида“ от Осама бин Ладен.

Аз Зауахири слива собствената си екстремистка организация, базирана в Египет, с „Ал Каида“. Поставя в услуга на „Ал Каида“ организационните си способности и опит (като например как се работи в нелегалност в Египет и как да се укриваш от египетските разузнавателни служби), от които групировката се възползва при създаването на клетки от последователи и при планирането на удари по света.

Защо беше важен Аз Зауахири?

След като години наред без много шум създава екипа от атентатори, намира средствата и изготвя плановете за 11 септември, Аз Зауахири превръща „Ал Каида“ във водеща организация в района на границата между Афганистан и Пакистан и става върховен ръководител на клонове на групировката в Ирак, Азия, Йемен и другаде. „Ал Каида“ се придържа към веруюто си, че трябва да атакува както близките си, така и далечните си врагове и след 11 септември извършва серия от нападения: в Бали, Момбаса, Рияд, Джакарта, Истанбул, Мадрид, Лондон и на други места. Атаките в Лондон през 2005 г., при които са убити 52 души, бяха едно от последните кървави нападения на „Ал Каида“ в западна страна. САЩ и други страни предприеха атаки с дронове, контраатаки и ракетни удари, при които бяха убити бойци, свързани с „Ал Каида“, и благодарение на които мрежата ѝ бе частично унищожена.

Как бе убит той?

Когато слънцето изгряло в неделя, Аз Зауахири излязъл на балкона на къща в афганистанската столица Кабул. Изглежда останал дълго време на балкона,  разузнаването на САЩ било забелязало, че често го прави. Същия ден американски дрон изстрелял две ракети „Хелфайър“ по лидера на „Ал Каида“, застанал на  на балкона, съобщиха американски представители, които поискаха да останат анонимни, тъй като не им е разрешено да дават информация за удара.

От известно време имаше подозрения, че Аз Зауахири е в Афганистан, казват анализатори. Американски представители научили тази година, че наскоро съпругата на Аз Зауахири и други членове на семейството му се преместили в обезопасена къща в Кабул. Скоро в къщата се нанесъл и самият Аз Зауахири, съобщиха високопоставените представители на правителството.

Американски служители, както и хора на най-високи постове в САЩ, няколко месеца събирали информация, за да се уверят, че това наистина е Аз Зауахири и планирали удара срещу него, като взели предвид съдбовния му навик да стои сам на този балкон.

Какво означава убийството на Аз Зауахири за „Ал Каида“?

Зависи кой от ръководителите на „Ал Каида“ ще стане негов приемник. След десетилетия на удари на САЩ и други страни кандидатите няма да са много. Експертът по въпросите, свързани с „Ал Каида“, Али Суфан смята, че един от тях ще е египтянинът Сайф ал Адeл, от когото Западът се страхува. Той е уважаван в  организацията, има голям опит и харизмата му може да накара част от хората, напуснали „Ал Каида“, за да се присъединят към други организации, да се върнат в нея.

Като цяло обаче „Ал Каида“ сега е изправена пред криза, свързана с въпроса кой ще бъде следващият ѝ лидер, и пред турбулентно бъдеще, в което ще продължи съперничеството ѝ с други екстремистки организации, появили се след 11 септември, които се отличават с голяма агресивност и също действат в Афганистан.

Чарлс Листър, друг експерт по екстремистки организации, написа след убийството на Аз Зауахири, че понастоящем природата и разпространението на конфликтите в Близкия изток, Африка и Южна Азия благоприятстват по-скоро джихадистките организации, които действат на местно ниво, а не тези, които са глобално ориентирани.

Следващият лидер на „Ал Каида“ ще трябва да се докаже пред „самоуверените съмишленици, които все по-открито се противопоставят на идеята за централно ръководство, което смятат за откъснато от конфликти, бушуващи на хиляди километра от него“, изтъкна Листър.

Талибаните знаели ли са, че Аз Зауахири е в Афганистан?

Няма никакво съмнение, че са знаели, заявиха американски представители. Вчера не стана ясно откога Аз Зауахири е бил в Афганистан, но слуховете са, че той е прекарал там известно време, казва Асфандияр Мир, експерт по въпросите на Централна Азия от американския Институт по въпросите на мира. И не само това: къщата, в която Аз Зауахири е живеел със семейството си, е собственост на близък помощник на талибанския лидер Сираджудин Хакани, каза високопоставен представител на американското разузнаване.

Възможно е някой от талибаните да е предал Аз Зауахири и семейството му на САЩ или на друга чужда сила. Талибанското правителство обаче е отговорно за това, че през 90-те години приюти лидерите на „Ал Каида“ и им позволи да изготвят плана за атаките от 11 септември, станала причина за 20-годишната война, която САЩ водиха в Афганистан. Тревогите след смъртта на Аз Зауахири в Кабул са, че, точно както се опасяваше Западът, талибаните отново дават подслон на  екстремистки организации в Афганистан, след като САЩ се изтеглиха оттам.  

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани