Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Любомир Далчев – творец отвъд времето си

[post-views]
Любомир Далчев – творец отвъд времето си

Мартин БОЖИНОВ

Исках да се отърва от болката си вътре у мен, казва скулпторът Любомир Далчев за работата си. По повод на 120 години от рождението му Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя две изложби на творбите на Далчев (1902–2002 г.). Първата от тях е в нейните зали, а другата – във филиалната ѝ галерия „Васка Емануилова” (парк „Заимов”).
Чрез 40 произведения и от двата му периода, показани в залите на СГХГ, проследяваме развитието на авторския му почерк като скулптор. Вървят и документални филми и видеоинсталации за неговите живот и творчество.
В галерия „Васка Емануилова” експозицията „Продължение на разказа…” добавя и фотографии от ателието, нереализирани проекти, непоказани камерни произведения и рисунки.
Те ни потопяват в творчеството на неспокойния дух на артиста и ни запознават с различните страни на многообразното му творчество.

Далчев твори в България още от 40-те години на XX век, както и в САЩ, където емигрира през 1979 г. Скулптурната декорация в Съдебната палата в София го утвърждава като един от най-способните монументалисти през 40-те. Чрез знакови произведения като „Самуиловите воини” и „Йов” той изобразява конфликтите на съвременния човек в драмата на историческите събития.
Вървях срещу течението и традициите, казва скулпторът.
Неговото художествено наследство на творческа дързост е продължено от негови ученици като Галин Малакчиев, Величко Минеков, Иван Нешев, Крум Дамянов и др. и с право това време може да се нарече „Векът на Далчев”.
Мащабът на творбите му прескача бариерата на времето. Днес културата ни го оценява като един от най-големите си скулптори, като космополитен творец. А отвъд Океана той беше сравнен с най-големите имена за времето си. Изложбите са отворени за зрителите до 6 септември.

Идентичността срещу универсализма

Или как Европа застана пред въпроса „Какво да се прави?”

Една нова книга – на белгийския историк и социален анализатор проф. Давид Енгелс, апелира да спасим идентичността на Стария континент. Пътят, който трасира съставителят на сборника от статии от различни автори, „Обновлението на Европа” (издателство „Катехон”), е в противопоставянето на либерализма. Защото това, което виждаме в момента от високите структури на Европейския съюз, е опит да се зачеркнат цялата история и културата на Европа в името на един лишен от корени химеричен и празен мултикултурен универсализъм. Който днес виждаме и в опита от алтернатива на мненията в европейските общества да се върви към пълното им единство… Едно от основните послания на книгата е какво да се направи днес и по какъв начин, казва Мартин Петрушев, преводач на книгата.

Професор Енгелс е един от двигателите на консервативната мисъл в Европа и дейно се противопоставя с всякакви средства на радикалния либерализъм. Според преводача на сборника, ако консервативните сили биха могли да имат по-голямо влияние в Европарламента, отвъдокеанските влияния няма да бъдат толкова мощни в Европа и чисто икономически да са овладели абсолютно всички европейски политически структури. Странно е, когато днес западните медии говорят и пропагандират важността на националната идентичност на Украйна, от друга страна, да не го правят за националната идентичност на своите европейски държави. Статиите в сборника говорят за масова имиграция, упадък на ценностите, джендър мейнстрийм, радикализация, паралелни общества, партийни картели, социална поляризация и планини от дългове – Европа се разпада пред очите ни, а политически коректният универсализъм я води до ръба на пропастта. Посланието на авторите в сборника е: Време е да преосмислим и възстановим ценностите си, градени през хилядолетията европейска история. Това може да стане чрез фундаментално преустройване на Европа въз основа на политическото убеждение, което те наричат „хеспериализъм”. Защото се нуждаем от Европа, достатъчно силна, за да защити националните държави от възхода на Китай, демографската динамика в Африка, обтегнатите отношения с Русия и радикализацията на Близкия изток. Тази Европа обаче ще е възможна, ако е вярна на своята традиция и не се бори с нея в полза на един химеричен мултикултурен универсализъм.

В прохладата на парка – „Зелени библиотеки

За осми път през лятото прохладата на софийските паркове предлага инициативата „Зелени библиотеки”. Две документални изложби, много срещи с поети и музиканти, както и с хубави книги организират от екипа на Столична библиотека.

Всеки уикенд до 28 август децата ще бъдат насърчавани да четат книги от най-ранна възраст, а с интересни заглавия ще се „зарибява” и нова читателска публика. В поставените къщички за книги всеки ще може да си вземе заглавие за четене и да остави в тях книга от личната си библиотека. За 3 г. така са събрани 3000 тома „от софиянци за софиянци”.

Популярни автори ще представят новите си книги и ще раздават автографи. Сред тях са Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова и др. Ще има изложби и музика на живо, образователни игри, забавно програмиране, първи уроци по рисуване за най-малките, а мобилният „Библиобус” ще предлага 1500 тома нови нашумели заглавия. От него ще можем да изберем и книги за дома в инициативата „Споделени книги” – „Вземи, прочети и върни”.

Изложбата „Библиотеката на София разказва” е за драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), както и ценни издания от фонда на Столична библиотека. Експозицията „Из парковете на София –минало и настояще” е за историята и изграждането на популярни столични паркове и градини.

Желаещите ще  получат безплатна читателска карта. Програмата продължава в парк „Заимов” (6,08 ч.), Борисова градина (7,08 ч.); Южен парк (13,08 ч.), парк „Св. Троица” (14,08 ч.);  Западен парк (20,08 ч.), Зоопарка (21,08 ч.); Северен парк (27,08 ч.) и парк Витоша, пред хижа „Алеко” (28,08 ч.) от 10,00 до 14,00 ч.

От България започва световното честване на Йохан Шраус

Световноизвестният оркестър на замъка „Шьонбрун” ще разкаже историята на династията Щраус с галаконцерт пред храм-паметника „Св. Александър Невски” на 8 август от 20,30 ч. Творчеството на най-известната музикална фамилия ще звучи в „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра”.  Преди това на 5 и 6 август оркестърът е във Велико Търново, а на 7 август – във Варна.

Това е  голяма оценка за присъствието на българските музиканти, оперни  изпълнители и дори композитори на световната музикална сцена. Тази гала под звездите дава началото, а през 2025 г. светът официално ще отбележи годишнината. На площада пред храма м.г. слушахме самите Соня Йончева и Пласидо Доминго с оркестъра на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Тържества по случай рождението на Йохан Щраус-син, на които дворцовият оркестър „Шьонбрун” ще изнесе своята гала, ще има в Ню Йорк, Париж и Виена, родното място на големия композитор. Днес Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят, като произведенията му се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Фамилията Щраус създава едни от най-големите хитове във време, когато класиката става по-достъпна.

Виенските музиканти са водени от един от големите диригенти днес – Гуидо Манкузи, а пловдивчанката Таня Джарова-Салустио е неговият концертмайстор. Българско изпълнение ще е и изненадата на концерта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани