Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опасните, кръжащи във въздуха дронове

[post-views]
Опасните, кръжащи във въздуха дронове

„Лойтеринг“ (Loitering) боеприпасите са безпилотни бойни въздушни средства, или иначе казано, „безпилотни летателни апарати“. Те имат способността да кръжат във въздуха близо до целта и след като бъдат насочени, да я атакуват, самоунищожавайки се при поразяването й. Това са т. нар. „дронове камикадзе“, които стават все по-популярни сред производители и потребители в резултат на примерите от войната в Украйна.

Индийските военновъздушни сили в момента възнамеряват да използват кръжащи  боеприпаси Harop Loitering, произведени от Израелската авиокосмическа индустрия. Като се имат предвид изискванията на съвременната война, индийската армия иска да закупи система със среден обхват на действие, която включва 120 „Лойтеринг боеприпаса“ за унищожаване на вражески цели с висока точност. 

Заявените 120 боеприпаса Harop Loitering трябва да притежават точно определени характеристики. Поръчани са 10 установки и 30 усъвършенствани станции за наблюдение. Боеприпасите трябва да имат обхват до 40 км и да могат да бъдат изстреляни до 4000 м над морското равнище. Да издържат във въздуха два часа и да кръжат на височина минимум 1 км. В допълнение към тези изисквания е и условието, че Harop Loitering трябва да могат прецизно да поразяват противникови цели по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия. Жизненият им цикъл трябва да е 15 години. Индийската армия смята да предаде новите системи на въоръжение в артилерията. Причината е, че те могат да поразяват статични и движещи се цели по всякакви терени – от планини до пустини. Новите оръжейни системи ще могат да унищожават радарни инсталации, системи за въздушна отбрана, комуникационни центрове и движеща се бронирана бойна техника, военни транспортни средства и войски.

През септември миналата година индийската армия си поръча  и 100 Sky Striker дрона от израелската компания „Елбит Секюрити Системс“, способни на прецизни далекобойни тактически удари. Sky Striker поразява статични и движещи се цели, включително и бронетранспортьори на дистанция от 20 км. Общият обхват на системата е около 100 км. С 5 кг бойна глава тя може да преследва целта в продължение на 2 ч, а с 10 кг – в продължение на 1 ч. При максимална скорост от 185 км/ч Sky Striker изминава 20 км за 6, 5 мин.

Тъй като войната в Украйна показа смъртоносната ефективност на „Лойтеринг боеприпасите“, производителите на съвременни оръжия заявиха, че ще отговорят на глобалните търсения. И ще работят за подобряване на продуктите си, за да станат още по-прецизни и жизнеустойчиви. Пазарът на „Лойтеринг боеприпаси“ е нов, но според маркетинговите експерти се развива много бързо.

Тези боеприпаси варират в много широка гама от размери и възможности. Те могат да се задържат в даден район от няколко минути до няколко часа. Някои от тях се изстрелват от тръби, други са с вертикално излитане и кацане.

В Армията на САЩ тези боеприпаси се използват главно от Специалните сили. Армията експериментира с най-новия кръжащ  минидрон на израелската компания „Рафаел“ – „Спайк Файърфлай“. Отряд от пехотинци изпробват дрона в градски условия, симулирайки атака срещу позиция на снайперист. Установено е, че  „Лойтеринг дронът” може да бъде много ефективен в градски условия, защото вижда какво става и зад ъгъла.

ЕС създава своя ракета с малък и среден обхват

Европейският съюз полага реални усилия, за да намали зависимостта си от САЩ по отношение на ракетното въоръжение. Одобрени са 25 млн. евро за разработване на новата система, която да намира и поразява цели зад видимата черта на хоризонта. Новата ракета се казва „Акерон“.

Проектът е за 36 месеца и се координира от Европейската ракетна група. Целта е да се създадат ракети с малък и среден обсег, които да поразяват цели с конвенционални бойни глави.

Ще бъдат отпуснати и допълнителни 2,3 млн. евро за създаването на промишлен консорциум от 13 големи индустриални компании, ръководен от Европейската ракетна група. Компаниите са от Белгия, Кипър, Франция и Швеция. В създаването на „Акерон“ ще се включат и подизпълнители от други държави. Експерт от Европейския съюз посочи, че в случая с „Акерон“ за малък обхват се приема дистанция от 25–30 км, а за среден – от 30 до 100 км. За ракети с голям обсег се смятат тези, които поразяват цели на разстояние над 500 км.

Бронетранспортьор за града и пустинята

От появилия се за първи път бронетранспортьор Milkor 4×4 APC през 2018 г. компанията Milkor продължава да развива своята продукция и да предлага бронирани машини за работа в армията и за потушаване на безредици в градски условия.  Milkor е базирана в Южна Африка и новият бронетранспортьор беше предложен на пазара през юли 2021 г.

Историята на компанията започва през 1981 г., когато е разработен и произведен първият 6-заряден 40-мм гранатомет, известен като Y2. Този гранатомет вече 30 години е на въоръжение в южноафриканската армия.

Новият бронетранспортьор на „Милкор“ може да се приспособява за различни функции в пехотата, полицията и във военните медицински служби като линейка. Машината лесно се модифицира по желание на клиента. Предлага се и специално разработен вариант на бронетранспортьора за действия в пустинята със система за непрекъснат контрол на налягането във всяка от гумите. Усъвършенства се и въоръжението  на Milkor 4×4 APC, като най-вероятно до края на годината на него ще бъде интегриран напълно автоматичен 40-мм гранатомет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани