Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повече права в договора за служба в армията на РСМ

[post-views]
Повече права в договора за служба в армията на РСМ

В Република Северна Македония военната пенсия ще е 80% от средната нетна заплата на военнослужещия.

Събранието на Република Северна Македония (РСМ) прие на 27 юли изменения и допълнения на Закона за служба в армията. С помощта на народния представител ген. Илия Николовски, заместник-председател на  Комисията по отбрана и сигурност, получихме информация за промените. В тях има редица интересни моменти, които целят най-вече

увеличаване на правата на военнослужещите

и цивилните служители в договорите, които подписват.

При навършване на 45 години и прекратяване на договора се предвижда професионалният войник да получава еднократно парично обезщетение в размер на една средна месечна заплата за всяка прослужена година, но не по-малко от 1000 евро в денари за всяка прослужена година в армията. Пределната възраст за прием на професионални войници се увеличава от 40 на 44 години. За подофицери – също на 44 години.

Въвежда се нова методика за изчисляване на заплатата на действащите военнослужещи. Тя се състои от основна заплата и добавки към нея. Елементите на основната заплата са минималната работна заплата за страната, определена от Министерството на труда и социалната политика, плюс заплащане за звание, длъжност, стаж и служба в армията. Трудовият стаж, който влияе на възнаграждението, е 0,5% от основната заплата за всяка година, но не повече от 20%. За служба в армията допълнителното заплащане е 30% от основната заплата. Наред с това има предвидени и допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, за висока степен на риск, за специално образование и др. Всичко това е изписано, включително във вид на таблици в самия закон.

Интересно е, че в този закон се регламентира и пенсионният режим на военнослужещите и цивилните служители. Военнослужещият

придобива право на пенсия при 40 години осигурителен стаж

независимо от възрастта, за мъжете и 38 години, по желание, за жените. Размерът на пенсията е 80% от средната нетна заплата, която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж. Еднократното парично обезщетение е 10 заплати.

Ако военнослужещият остане без длъжност при организационно-щатни промени в армията и до 60 дни не бъде назначен, получава право на пенсия при 25 г. осигурителен стаж, от които най-малко 15 са в армията. И в този случай размерът на пенсията е 80% от средната нетна заплата, която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж, но се намалява с 0,5% за всяка година до навършване на 40 години.

За вече пенсионираните се предвижда ново изчисление на размера на пенсиите им. Там принципът е същият – 80% от средната нетна месечна заплата през най-благоприятните за тях 10 години трудов стаж.

Регламентира се, че военнослужещите и цивилните служители в армията, които са членове на политически партии, нямат право да членуват в техните органи за управление. Те нямат право да поставят под въпрос професионализма, безпристрастността и законосъобразността при служба в армията и Министерството на отбраната. Не им се позволява да носят партийни символи в районите на армията и да организират партийни структури.

Министерството на отбраната

може да дава стипендии

във връзка  с критични за армията специалности. Условието е стипендиантите да са завършили средно образование с отличен успех и да са се записали да учат във факултет със сродна специалност. Те са длъжни да работят след това в Министерството на отбраната най-малко два пъти повече от времето, в което са получавали стипендия.

В италианските въоръжени сили служат над 380 000 души

Общо 380 855 души служат в италианските въоръжени сили, става ясно от източници в интернет. Военният бюджет възлиза на 32 млрд. щатски долара, което отрежда на страната 11-о място в света по този показател. За отбрана Италия харчи годишно по 1,5% от брутния си вътрешен продукт.

В състава на въоръжените сили се включват няколко основни елемента: италианската армия (сухопътните войски), военният флот, военновъздушните сили, корпусът на карабинерите, който има ролята на военна полиция и участва като военна сила в мисии и операции в чужбина. Военен статут притежава и Guardia di Finanza – финансовата полиция. Към системата на въоръжените сили се причисляват и други организации и структури от паравоенен характер, свързани с отбраната на страната.

Addestramento VJTF

Армията на Италия е с численост малко над 97 000 души. От 2004 г. службата в нея е изцяло професионална. След поредица от трансформации и реформи се предвижда армията да включва две тежки механизирани бригади, две средни бригади, четири леки бригади, както и въздушнодесантна бригада.

Съставът на военноморските сили на страната наброява над 29 000 военнослужещи. Във военния флот са включени 184 кораба. Италианските ВМС разполагат с 2 леки самолетоносача, 3 десантни кораба, 4 разрушителя, 11 фрегати и 8 атакуващи подводници. Патрулните и крайбрежните бойни единици включват: 10 офшорни патрулни кораба, 10 противоминни кораба, 4 крайбрежни патрулни катера и разнообразен флот от спомагателни кораби. Флотът разполага също със самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати (БЛА).

В италианските военновъздушни сили служат над 40 000 души. На въоръжение са 716 единици летателна техника. От тях бойните самолети са 209, а 12 са бойните БЛА.

В ход е доставката на 8 бр. изтребители „Юрофайтър Тайфун”. Планирано е Италия да придобие 75 бр. самолети Ф-35. Италия има силно развита отбранителна индустрия, чиито основни пазари са ЕС и САЩ. При годишен внос от 678 млн. евро страната реализира износ за 4,662 млрд. евро.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани