Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден контингент тръгва за участие в „Алтеа“

[post-views]
Пореден контингент тръгва за участие в „Алтеа“

Тържествен ритуал за изпращане на контингент в Босна и Херцеговина за участие във военната операция „Алтеа” на Европейския съюз ще се състои в Плевен днес, информираха от Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) към Сухопътните войски. Началото на церемонията е от 10:30 часа на централния площад „Възраждане“, пред параклиса – мавзолей „Свети Георги Победоносец“.
Основаната част от контингента е сформирана от 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП. Допълнен е с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада в Карлово и 110-и логистичен полк в Пловдив. Съставът на контингента е до 110 военнослужещи, от които 99 мъже и 7 жени.
Механизираната рота ще застъпи на дежурство до 30 юни 2023 г. Контингентът ще изпълнява механизирани и пеши патрули, охрана на базата, действия на формированията за бързо реагиране (QRF). Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите (СКС). Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС „Алтеа” е в изпълнение на решение на Министерския съвет.
Междувременно от СКС съобщиха, че единствено български взвод от националния военен контингент в състава на междинния резерв на операцията на ЕС „Алтеа” в Босна и Херцеговина участва в церемонията по издигане флага на Германия в чест на присъединяването на германската армия към силите на EUFOR след 10-годишно прекъсване. На българските военнослужещите бе възложена задачата по посрещане и изпращане на командира на мисията генерал-майор Антон Весели и знамето на EUFOR, като част от официалната церемония. Събитието се проведе на 16 август 2022 в района на база „Бутмир“ в Сараево, посочиха от СКС. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани