Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индийски танкове стрелят с лазерно насочвани ракети

[post-views]
Индийски танкове стрелят с лазерно насочвани ракети

Индийската армия, заедно с Организацията за научноизследователска и развойна дейност в отбраната, успешно тества нови, лазерно насочвани, противотанкови ракети. Ракетите се изстрелват от основния боен танк „Арджун“. От индийското Министерство на отбраната съобщават, че ракетите са поразили цели в два различни обсега с абсолютна точност. Записаните на телеметричните системи летателни характеристики на ракетите са добри.

Индийските противотанкови ракети с лазерно насочване ATGM използват високоексплозивни бойни глави за поразяване на защитени бронирани бойни машини. Оръжейната система притежава многоплатформен капацитет. Това означава, че ракетата може да се изстрелва от различни платформи. В момента в процес на изпитания е изстрелването на ракетата от основния боен танк на индийската армия „Арджун“. Тестовете на лазерно насочваните ракети започнаха успешно още през юни, като по време на изпитанията целите бяха поразени с много малки отклонения.
Целта на всички изпитания е да се установи минималния и максималния обхват, при който ракетата поразява целите с висока точност. Последните тестове включват опитите ракетата да се изстрелва от 120 милиметровото оръдие на танка „Арджун“.
През април тази година Индия проведе и летателни тестове на изстрелване на противотанкова управляема ракета „Хелина“ от индийския хеликоптер „Друв“. Това е лек многоцелеви хеликоптер с тегло 5,5 т. Ракетата „Хелина“ също беше изпробвана по танкови мишени.

Танкът „Арджун“

„Хелина“ е едно от най-модерните противотанкови оръжия в света за поразяване на цели на големи дистанции. Това е ракета трето поколение от клас „Стреляй и забрави“. Може да поразява цели при всякакви метеорологични условия и срещу бойни танкове, оборудвани с конвенционални брони или със специални защити.
През април индийската армия проведе изпитания на подобрената версия на ракетата „Пинака“. Бяха изстреляни 24 ракети на различни дистанции за 14 дни. Според индийското министерство на отбраната ракетите са поразили задоволително всички цели. В изявлението се казва още, че това са първоначални тестове и с тях приключва първата фаза на усвояване на технологията за производството на ракетната система. Новата „Пинака“ е надстроена с усъвършенствани технологии с цел да се увеличи обсегът й на действие.

Ракетната система „Пинака“ на индийската армия има максимален обхват от 40 км при модела „Марк-1“ и 60 км за подобрената версия. За 44 секунди системата може да изстреля 12 ракети. Монтирана е върху камион „Татра“. През 2014 г. са произведени 5000 ракети. От 2019 г. насам се тества модернизирана система за управляема ракета, която да достигне обхват от 90 км.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани