Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променят Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

[post-views]
ВВС и СВ продължават да се борят с пожари в страната, министърът на отбраната благодари на военнослужещите

Няколко структури са засегнати от предложените от министъра на отбраната Димитър Стоянов изменения на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Целта е, се посочва в мотивите към проекта, е осигуряване и развитие на необходимите отбранителни способности за гарантиране на националната  и съюзна сигурност.

В Служба „Военно разузнаване”

Предложението е планираното преразпределение на личен състав по  категории за 2022 г., да се запази с квотите по категории личен състав към  2021 г. Тази промяна е обоснована с увеличена потребност от носене на  дежурства и водене на стратегическо електронно разузнаване в контекста  на промяната в средата на сигурност, свързана с кризата в Украйна, което се  осъществява основно от сержантския състав от службата.

В Национален военен университет „Васил Левски”

Промяната е насочена към оптимизиране на структурата чрез  извършване на организационно-щатни промени през 2022 г.. Тя е свързана с решението на 47-ото Народно събрание за преобразуването на факултет „Общовойскови” със седалище в гр. Велико Търново в два нови факултета „Сигурност и отбрана” и „Логистика и  технологии”. Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен си остава.

В Командване за логистична поддръжка

С изменението в плана ще се постигне реорганизиране на Командването.  Това ще стане с увеличение на числеността на личния  състав за организиране на охраната на стратегически обекти и обекти от  критичната инфраструктура в управление на Командването за логистична  поддръжка. Причината, според доклада на министъра към проекта, е, че охраната с частни охранителни фирми е съпроводена с редица условности, допускания и проблеми,  свързани както с качеството на извършваната услуга поради трудното  наемане и назначаване на служители и тяхната висока средна възраст, така  и с ограничените правомощия на командирите по осъществяване на  ефективен контрол на охраната. Реорганизацията се налага за подобряване  на сигурността и намаляване на риска от нерегламентиран достъп до охраняемите обекти.

Има изменения и допълнения в  графиците и разчетите за развитие на въоръжените сили на Република  България до 2026 година, които не са явни. Посочва се, обаче, че с промяната ще се повишат  способностите на въоръжените сили.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани