Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Made in BG

Инж. Никола Митев , управител на „Терем- Хан Крум“ ЕООД

Защо новите бойни машини на пехотата трябва да се правят у нас?

Made in BG
Това е финал на учението „Балканска стена-20“, най-мащабното на пехотата ни  за последните 2 десетилетия. Ще доживеем ли скоро големите маневри на Сухопътните ни войски да са с бойни машини „Made in BG“.
Фото Николета Райдовска

Как защо? Защото това ще е първата стъпка, буревестникът , че отбранителната ни индустрия в частност и военнопромишленият ни комплекс като цяло започват да се възраждат.

И тръгват по нов път

Няма спор, че една модерна бойна машина на пехотата, както всяко съвременно  въоръжение и техника, е високотехнологичен продукт, в който са вложени  най-новите достижения на научната и инженерната мисъл в различни области на човешкото познание. И ако на него с основание можем  да сложим  етикета „Made  in Bulgaria“, това ще е заслужен повод за национална гордост и самочувствие.

А тази гордост и това самочувствие ние ги имахме.  Навремето  в завод  „Хан Крум“ в Търговище се произвеждаха по над 200 МТЛБ-та годишно. През 60-те години  в Червен бряг бе изграден голям военен завод  за бронирани машини – казваше се машиностроителен комбинат  „Девети май“ , а по-късно бе преименуван  на „Бета“ АД. Там се правеха самоходните артилерийски установки САУ- „Гвоздика“, които и в момента са на въоръжение в пехотата. Споменаваме всичко това, за да се знае, че ние, българите, имаме капацитета, уменията  и основанието  да се равняваме по напредналите нации в производството на въоръжение и техника.

Именно сега е моментът пак да го докажем. Вероятно скоро, дано е така, ще стартира проектът за превъоръжаване на Сухопътните войски с нов тип бойна бронирана машина. За неговата реализация  подходите са два и кой ще бъде избран е въпрос на управленско и най-вече политическо решение.  Първият е най-лесен – плащаме и внасяме изцяло завършен продукт, готов за употреба. Но проблемите, свързани с обслужване, поддръжка, ремонт  и т.н . тоест все зависимости от друга държава и външни фирми ще дойдат след това.

Националният интерес изисква обаче да изберем втория подход – новите бойни машини да се асемблират  в България. Мястото е военният завод „Хан Крум“ в Търговище.  От няколко години в завода има проект за 3 халета, където да се сглобяват новите бойни машини, независимо какви са. Освен това

заводът набра летящ старт

и в момента се справя успешно с модернизацията на танковете Т-72. Ненапразно върховният главнокомандващ президентът Румен Радев неколкократно  е развивал идеята, че държавата и Българската армия не бива да са само консуматори, тоест обекти на високотехнологични продукти в областта на отбраната, крайно време е ние, българите, да станем субект, тоест вече самостоятелно да участваме като творци в тези процеси.

Та какви са предимствата на втория подход за придобиване на новата бойна машина на пехотата, ако го изберат политиците – бронираната техника да се сглобява у нас? Не  са малко, но най-главните се свеждат основно да няколко преимущества. Заводът, респективно държавата, ще получи лиценз за гаранционна и следгаранционна поддръжка и за ремонт в заводски условия на новата техника. А именно това ще позволи ние да си разработим технологията за тази поддръжка и ремонт и всичко това ще се контролира от нашето МО. Ако ние внасяме напълно готови бойни машини, това ще се прави от външна фирма и този контрол, за който иде реч, няма как да се случи.

Другото предимство на втория подход е, че ще се създадат условия  за проектиране  и производство у нас на резервни части и ЗИП за новата техника. В противен случай, ако се наложи, за всяка част, болт или гайка, ще трябва да се молим и да ги внасяме отвън, образно казано. Освен това ще придобием нови стендове и оборудване по стандартите на НАТО. Така инфраструктурата и производственото оборудване на „Хан Крум“ ще получат  възможност  за технологично обновление. Случи ли се всичко това, ще придобием способности, ако се наложи,  за ремонт и поддръжка на техника и въоръжение на съюзнически войски от Алианса, когато преминават през наша територия. Не е за подценяване и въпросът, че така ще се подмлади съставът на завода, с цялото уважение към представителите на онова поколение, което наля основите и издигаше неуморно през годините авторитета на „Хан Крум“, което още работи тук. В крайна сметка така ще се попълни националната система, тъй като „Терем“ е част от нея, за производство, ремонт и модернизация  на бронетанкова и транспортна техника, които са на въоръжение в Българската армия, със способности за поддръжка на бойна техника от ново поколение, с която ще се превъоръжаваме.

А това е един от най-големите плюсове

– техническата поддръжка и ремонт ще се извършват в България. Тогава никой няма да ни упрекне, че само консумираме. Една източна мъдрост гласи, че няма никаква полза, ако на гладния хванеш риба и му я дадеш да се нахрани. Трябва да му покажеш как сам да я лови. Ето това трябва сега ние да правим, след като в минали времена вече сме доказали, че го можем.

Най-ново

Единична публикация

Избрани