Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Документи вероятно са били скрити в резиденцията на Тръмп, за да се възпрепятства разследването срещу него, заяви правосъдието в САЩ

[post-views]
САЩ обвиняват Китай в шпиониране и сплашване на живеещи в Америка дисиденти

Някои документи, иззети от резиденцията на бившия американски президент Доналд Тръмп във Флорида, вероятно са били скрити, за да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Това пише в документ на министерството на правосъдието на САЩ, предаде Франс прес.

Този процедурен акт обяснява с най-големи подробности досега мотивите, накарали ФБР да обискира на 8 август комплекса, за да открие там строго секретни документи, които Тръмп не е върнал, след като е напуснал Белия дом, въпреки че неведнъж са му били искани.

Преди операцията ФБР е намерило „многобройни източници на доказателства“, според които засекретени документи все още са се намирали в резиденцията, сочи документът.

Министерството отбелязва, че е обяснило процедурата, довела до акцията на ФБР, „за да коригира непълното и неточно изложение, представено в изявленията“ на Тръмп.

Изявлението на министерството е отговор на искането, изразено миналата седмица от Тръмп (който смята, че е преследван от правителството), документите, конфискувани от ФБР в резиденцията му, да бъдат анализирани от независима трета страна.

Обаче назначаването на такава трета инстанция би могло да блокира достъпа на разследващите до тези книжа и правосъдието не бива да го прави, „тъй като (иззетите) документи не са собственост“ на Тръмп, подчертава министерският документ. Посочването на трета страна „не е необходимо и силно би накърнило интересите на правителството, включително в сферата на националната сигурност“, се изтъква в него.

Според министерството някои от документите, иззети на 8 август, са маркирани с обозначение HCS, което се използва от разузнавателната общност в САЩ за информация от „човешки източници“, информатори и други агенти под прикритие.

Разследващите подозират републиканеца, че е нарушил американски закон за шпионажа, който много стриктно определя правилата за съхранение на поверителни документи. Тръмп обаче уверява, че книжата, за които става дума, са били разсекретени.

Обмислящ идеята да се кандидатира отново за президент през 2024 г., Тръмп говори за „лов на вещици“, организиран срещу него от администрацията на приемника му Джо Байдън, и твърди, че правосъдието „изобщо не е трябвало да разрешава това влизане с взлом“ в резиденцията му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани