Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжените сили на Украйна продължават офанзивните си операции в южната част на страната, според британското разузнаване

[post-views]

На 30 и 31 август 2022 г. въоръжените сили на Украйна продължиха офанзивните си операции в южната част на страната, подкрепени от интензивни удари на далечни разстояния срещу руски командни постове и логистични центрове в окупираната зона, заяви днес британското военно разузнаване.

Редовната всекидневна сводка за хода на войната, публикувана в акаунта в Туитър на министерството на отбраната на Великобритания, споменава за публикуван от украинската армия видеозапис на самолет, изстрелващ високоскоростни противорадарни ракети (High-speed Anti-Radiation Missile, съкратено HARM). Русия по-рано е казвала, че е открила фрагменти от този вид оръжия, предназначени за локализиране и унищожаване на радари.

Русия дава приоритет на силната наземна противовъздушна отбрана – радарното покритие, което я осигурява, е критично важно за нейната военна операция в Украйна. Затова едно значително и трайно влошаване на капацитета на руските радари чрез атаки с ракети HARM би било тежък удар по Русия, която и без това вече има проблеми с осведомеността си за ситуацията на терен, коментира британското разузнаване.

Институтът за изследване на войната призовава Украйна и Запада да не се поддават на руските информационни операции, представящи украинската контраофанзива в Херсонска област като провалила се почти на мига или описващи страната като безпомощна марионетка на западните си господари, защото е започнала операцията в този момент.

Няколко видни военни блогъри, дори такива, които исторически са били критични към Кремъл, популяризират това послание, разпространявано от руското министерство на отбраната още откакто украинската контраофанзива бе обявена на 29 август, отбелязва базираният във Вашингтон мозъчен тръст в редовната си всекидневна сводка за хода на войната. Други микроблогъри допълнително разпространяват тезата, че западните господари на Украйна са я тласнали да започне контраофанзивата преждевременно и/или твърде късно по „политически причини“ и защото Западът е очаквал такова настъпление.

Медиите на Кремъл също така централизирано раздуват твърденията за конфликт между украинското политическо ръководство и военно командване. Те по-конкретно лансират тезата, че президентът Володимир Зеленски е настоял за контраофанзивата по неуместни политически причини, докато според оценки на командващия въоръжените сили Валерий Залужни те не били готови във военно отношение за настъплението.

Източник: bta.bg

Избрани