Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия плаши ЕС с контрамерки заради “нелепото” решение за визите

ЕС удължава с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Решението на Европейския съюз да отмени облекчения визов режим за руски туристи е нелепо и лоша новина за руските граждани. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от “Ройтерс”.

Той посочи, че Русия обмисля възможните ответни мерки и предупреди, че този ход ще “направи ситуацията по-трудна и за европейците”.

От своя страна в писмено изявление говорителят на външното министерство на страната Мария Захарова отбелязва, че Москва си запазва правото да предприеме ответни мерки срещу ЕС заради решението му за визите.

“Действията на ЕС за политизиране на темата за мобилността на гражданите и унищожаването на общото хуманитарно пространство подкопават правните основи, върху които се основаваше структурата на Европа в периода след края на Студената война”, се подчертава в позицията.

Захарова добавя, че Русия може да предприеме контрамерки, за да “осигури нашата собствена национална сигурност”.

Вчера стана ясно, че Европейският съюз ще прекрати споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да наложи пълна забрана за издаване на визи, тъй като няма единодушие по въпроса.

Източните и скандинавските страни подкрепят забраната за издаването на туристически визи, докато Германия и Франция предупредиха, че това би било контрапродуктивно, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп на Запад.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top