Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ТПС: 5000 бивши израелски офицери към Байдън: Ядрената сделка с Иран е „катастрофална за американския, израелския и световния мир“

[post-views]

Предстоящото подновено ядрено споразумение с Иран е „катастрофално за американския, израелския и световния мир и сигурност поради редица причини“, предупреждават хиляди израелски експерти по сигурността и молят администрацията на Байдън да не го финализира. Това предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Около 5000 членове на Форума за отбрана и сигурност на Израел (IDSF), съставен от висши офицери от всички израелски служби за сигурност и правоприлагащи агенции, изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък с молба да не подписва ядреното споразумение с Иран , заявявайки, че „въз основа на нашия колективен опит и оценка, ние вярваме, че тази сделка е заплаха за световния мир“ поради три основни причини.

Първо, въпреки многократно декларирания ангажимент от администрацията на Байдън да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, това споразумение създава ясен легален път за Иран да се сдобие с ядрени оръжия до 2031 г. и отказва на страните, подписали споразумението, каквито и да било инструменти за предотвратяване на това.

Второ, сделката ще отприщи регионална надпревара в ядреното въоръжаване, в която държави като Египет, Саудитска Арабия и други сунитски държави ще бъдат принудени да разработят или придобият ядрени оръжия, за да смекчат иранската заплаха.

„Сектантска и религиозна война е вероятно да бъде предизвикана“, предупреждава писмото.

И накрая, сделката ще предостави неочаквана печалба от замразените досега активи на Иран – средства, които „без съмнение ще бъдат използвани за износ на терор и нестабилност в целия регион и извън него, в безпрецедентен мащаб, с добавянето на бъдещ ядрен чадър, който ще умножи силата.”

Групата се обърна към Байдън като към „истински приятел през целия живот на еврейския народ и държавата Израел“ и го призова „да не застрашава сигурността на Израел, позволявайки на Иран да постигне ядрен военен капацитет“.

Форумът за отбрана и сигурност на Израел „ще направи всичко възможно, за да гарантира постоянната сигурност и просперитет на нашата любима родина, със или без глобална подкрепа“, завършва писмото.

Израелски официални лица казват, че ядреното споразумение, което се оформя, е лошо и Израел не се смята за ангажиран с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничаване на ядрените усилия на Иран.

Премиерът Яир Лапид проведе брифинг за чуждестранни кореспонденти миналата сряда и каза, че „Израел не е против споразумение [по принцип]. Ние сме против това споразумение, защото е лошо. Защото не може да се приеме така, както е написано в момента.”

Той предупреди, че „лошата сделка“ ще „даде на Иран сто милиарда долара годишно. С тези пари няма да се строят училища или болници. Това са сто милиарда долара годишно, които ще бъдат използвани за подкопаване на стабилността в Близкия изток и разпространение на терор по света. Тези пари ще финансират Революционната гвардия. Тя ще финансира [доброволческите милиции] „Басидж“, които потискат иранския народ. Тя ще финансира повече атаки срещу американски бази в Близкия изток. Ще се използва за укрепване на „Хизбула“, „Хамас“ и „Ислямски джихад“.

По подобен начин бившият премиер Бенямин Нетаняху каза пред изданието „Ал Арабия нюз“ (Al-Arabiya News), че предстоящото ядрено споразумение с Иран „ще застраши не само Израел, но и арабския свят и мира на цялото човечество“.

Сега светът очаква отговора на Иран на последния текст от ядрената сделка. Иран проучва отговорите на САЩ, получени чрез координатора на Европейския съюз. ЕС предложи окончателен текст, който иранците коментираха, САЩ отговориха и сега иранците го изучават отново.

Източник: bta.bg

Избрани