Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран е монтирал в над 50 града системи за отбрана срещу химически атаки, заяви висш военен

[post-views]
Иранският президент обеща, че ударите в Дамаск "няма да останат без отговор"

Иранските власти са монтирали в над 50 града от страната системи за отбрана срещу евентуални „биологически, радиологически и химически атаки“, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес и френския в. „Фигаро“.

Както информира снощи държавната телевизия, зам.-министърът на отбраната генерал Мехди Фарахи е заявил, че ведомството му „е оборудвало 51 града с необходимите инсталации и оборудване (. . .), за да се установяват и проследяват всички видове биологически, радиологически и химически заплахи“.

Отбранителната система ще даде на иранските сили възможност „да предоставят и координират материалите, необходими за отговор на тези заплахи“ и за защита на населението, смята генерал Фарахи.

По време на войната между Ирак и Иран (1980-1988 г.) иракският диктатор Садам Хюсеин използваше в големи мащаби химически оръжия. През юни 1987 г. например кюрдският град Сардащ бе бомбардиран с иприт; загинаха 119 души и пострадаха още 1518. Тогавашният министър на отбраната на Иран Амир Хатами заяви, че страната му трябва да е готова за отбрана срещу възможни ядрени, биологически и химически атаки.

Иран от 16 месеца преговаря с великите сили (САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай) с оглед да бъде спасена сделката от 2015 г. за ядрената му програма, от която САЩ се отказаха три години по-късно. Някои обаче остро се противопоставят на това споразумение и на първо място Израел, враг номер едно на Ислямската република.

На 28 август израелският премиер Яир Лапид заяви, че армията му „е получила нареждане да се подготви за всички сценарии“, за да бъде възпрепятстван  Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Израелците обаче „не биха имали време да започнат действия, ако решат да правят такива неща“, реагира иранският президент Ебрахим Раиси.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани