Информационен център на Министерство на oтбраната

Храна и вода от “Държавния резрев” пристигат в наводнените селища

Храна и вода от "Държавния резрев" пристигат в наводнените селища

Навсякъде в засегнатите от опустошителното наводнение карловски села, както и в Трилистник и общ.  Калояново, вече се работи усилено по възстановяване на щетите – съобщи по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев.

Организирани са в детайли спасителните дейности, няма бедстващи хора, тези с най-засегнатите домове са настанени при близки и роднини.

В общ. Калояново са останали наводнени само земеделски земи, като  и там започва оглед на щетите. Има  обаче проблем с електричеството, заради паднал стълб, заради което едно село в общината е без ток. Аварийните екипи на EVN също вече работят по възстановяването на електричеството.

В засегнатите села днес пристигат близо 70 тежки машини, десетки войници и доброволци.  В поразените от водата  селища от Държавния резерв в рамките на деня пристигат помощи от вода и хранителни продукти за цялото население в засегнатия регион, добави областният управител.

Струпаната дървесна маса, довлечена от бурните води е била в огромни количества, разказа Ангел Стоев. По думите му,  влачените дървета и коренища затлачват мостовете, а  от прииждащите нови количества натискът става огромен и съоръженията буквално биват отнесени.

Срутените мостове  вече се възстановяват, но няма да бъдат понтонни, а свързването ще става  чрез насипване на земна маса, каза още Ангел Стоев.

Около 200 литра вода на кв. м са падналите водни количества над потопените села по време на стихията. 

Още в неделя е започнал оглед за локализиране на слабите места по дигите от експерти на „Напоителни системи“, но резултати ще има в следващите дни. Най-важното е водата да се отдръпне до възможност за достъп, добави областният управител на Пловдив.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top