Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
ДРОНОВЕТЕ НАСТЪПВАТ. КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Дистанционно управляемите летателни системи (ДУЛС) вече са доказано ефективно бойно средство

ДРОНОВЕТЕ НАСТЪПВАТ. КЪДЕ СМЕ НИЕ?
Проф. д. н. ДИМИТЪР НЕДЯЛКОВ

Войната е перманентното състояние на света. Това е истината за човешката цивилизация в цялата й позната история, безспорно установена от учените, изследващи състоянията на човешката цивилизация. Откакто съществува светът все някъде или гори или тлее война. Най-оптимистичните военни изследователи, а те са малка част от занимаващите се с това усилие, смятат, че в цялата ни история има само 5 седмици относителен мир. Относителен, защото не е тайна и за тях, че войната има много форми и начини да бъде водена и се води в различни измерения. И сега в света се водят дузина войни, а в пъти повече са точките на напрежение и потенциален военен сблъсък. От Тайван през континентите на запад до морските пространства над Австралия те са десетки. Така е било, така е и така очевидно ще бъде и в обозримото бъдеще. Иде новият ред и той се налага с различните форми на войната.

Защо е важно да се напомнят тези простички истини? Може би, за да се сетим за нелепия характер на процесите в Българската армия от последните три десетилетия, в които се вземаха

грешни и често пъти престъпни решения,

довели до факта да бъдем на 67-о място по военна мощ. А бяхме в първите 20. Многократно повтаряната мантра, че в следващите 10 г. не се очаква военна заплаха за България бе сбърканото оправдание за резултата от т. нар. „трансформации“, свързани основно с численото намаление на действащата войска и нейното оборудване. Без да се замисляме, че може би сме в едно от състоянията на войната, след като ежедневно губим безвъзвратно от населението си близо 240 човека. Това е един батальон. Това е повече от ежедневните загуби на украинската армия в условията на видима война във физическия смисъл на това понятие. А в основата на всяка войска са именно хората, с тяхното здраве, ниво на интелект, конкретна подготовка и възпитание, припознали България като Родина, за която са готови да отдадат всичко, за да я има и в бъдеще. Това с пълна сила важи за кадъра във Военновъздушните сили, още повече, че войните от близкото минало и настоящето ни доказват всеизвестния факт – който владее небето, владее света.

Може би затова бивши родни управници, които сега не се свенят да раздават мъдрост от екраните, бързо поприключиха с авиацията ни – военна, гражданска и спортна. От близо 1500 летателни апарата не остана почти нищо, а болшинството от тях бяха нови за своето време. Такава беше и авиационната ни групировка по време на война, защото всичко, което летеше в България, носеше своите мобилизационни назначения. Ние бяхме единствените на Балканите с производство на безпилотни самолети (1112 произведени), но и това замина заедно с част от авиационните ни ремонтни предприятия.

Сега, когато гори до портите ни, започнахме да се сещаме къде се намираме. А ние се намираме на Балканите – там,

където са започнали и завършили и двете световни войни.

Първата реално започва с войната между Кралство Италия и Османската империя, и завършва с войната между Кралство Гърция и Османската империя през 1922 г. Втората реално започва с нападението на Кралство Италия срещу Албания на 4 април 1939 г. и завършва с жестоката гражданска война в Гърция, в която освен гърците участват британци, американци, югославяни, българи и др., завършила в края на 1949 г. Балканите пак тлеят, а войната в Украйна и войните на Турция срещу кюрдите в Ирак и Сирия поддържат жаравата. И в двете войни, да не говорим за тази между Армения и Азърбайджан за Нагорни Карабах, доказаха важността на горната максима за небето, но в нов технологичен и оперативен акцент.

Акцентът е свързан с бурното навлизане в бойната авиация на роботизирани системи, съчетано с използването на изкуствен интелект. Активното и ефективно използване на бойни ДУЛС (дистанционно управляеми летателни системи) в Сирия, Либия, в Нагорни Карабах, а след това и в Украйна, неопровержимо свидетелстват, че те във военните конфликти са се превърнали в неразделно и ефективно средство за бойна употреба. Освен това броят на ДУЛС, участващи във въоръжените конфликти, непрекъснато нараства, а обхватът им се разширява от много миниатюрни до високотехнологични комплекси с размери, съизмерими с пилотируемите бойни самолети. Тактиките също се променят. Все по-често вместо единичен удар или използване на баражиращи боеприпаси, започват да се използват различни видове ешелонирани групи ДУЛС и рояци миниатюрни безпилотни летателни апарати (БЛА) -камикадзе, все още с непосредствено човешко взаимодействие с изкуствения интелект, а в близко бъдеще и без човешка намеса. Ето защо няма съмнение, че проучването на опита от използването на ДУЛС във военните конфликти неизбежно ще доведе не само до промени в тактиката на видовете въоръжени сили и родове войски, но и до

промени в съществуващите военни доктрини.

Причините за такова активно развитие на участието на безпилотни самолети във военни конфликти са няколко. Например за системите за противовъздушна отбрана ДУЛС са много по-трудни за откриване от пилотируеми самолети или хеликоптери. ДУЛС много по-продължително от пилотираните самолети могат да са във въздуха, което освен, че спомага за високата оперативност, води и до намаляване в пъти на себестойността на мисията. С модерните системи за откриване на цели и наличието на бордови управляеми боеприпаси ДУЛС имат вече доказана по-висока ефективност при унищожаване на оборудване, бойна техника, съоръжения и съсредоточаване на противникова пехота в дълбините на неговите позиции. Неочакваните им атаки са практически безшумни в сравнение с бойните самолети или хеликоптери, което е силно деморализиращ фактор за вражеските войски, принуждавайки ги да пребивават постоянно в защитни съоръжения и укрепления дори далеч от района на преки военни действия. Да напомним, че ДУЛС могат да кръжат в района над целите буквално с дни, което е силно изтощително за персонал на противниковото ПВО, който трябва да бъде постоянно в напрежение за своевременно откриване, проследяване и водене на огън или изстрелване на ракети. Макар в Украйна още веднъж да беше потвърдено, че борбата с ДУЛС (особено малки) с помощта на управляеми ракети от ЗРК е възможна, но не е рентабилна. Например цената на комплекса „Байрактар“ от четири БЛА, комплект боеприпаси и системи за управление и комуникации е около 5 млн. долара, цената на системата за противовъздушна отбрана ЗРК „Тор“, доставени през 2012 г. на руската армия, е около 13 млн. долара, цената на системата за противовъздушна отбрана  ЗРК „Панцир-С1“ с боеприпаси (48 УР) е около 15 млн. долара. Съответната цена на управляемите им ракети е 300 хиляди долара и около 70 хиляди долара, а цената на една ракета от системата за противовъздушна отбрана „Бук“ е сравнима с цената на единичен БЛА „Байрактар“. Да не говорим за УР от системите Р-300/400. Освен това, в случай на поражение или унищожаване на системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване на системите за противовъздушна отбрана, е почти неизбежна загуба на персонал, чиято стойност е много трудна за оценка.

В допълнение цената на един боен ДУЛС в условията на масово производство е

стотици пъти по-ниска от цената на един самолет

или хеликоптер с подобна цел. ДУЛС не се нуждаят от скъпо струващ летателен състав, който трябва постоянно да поддържа и подобрява техниката си на пилотиране и бойни умения в различни части на денонощието и метеорологични условия, те не се нуждаят и от скъпи поддръжка и ремонт, както и от летища, военни бази и други елементи на наземната авиационна инфраструктура, чието създаване и поддържане също изисква значителни разходни финансови средства.

В тази връзка се увеличава броят на страните, които не само разширяват обхвата на използване на ДУЛС, но също така създават свои собствени производства. Една от тези страни е Турция. За много кратък период от време в Турция се справиха с организирането, разработването и производството на различни собствени БЛА с различно тактическо назначение, които се използват успешно по време на военни действия в посочените войни. В Либия само за 2019 г. турските „Байрактар“ осъществиха повече от хиляда въздушни удара срещу наземни цели. Рояк турски БЛА унищожи почти половината системи за противовъздушна отбрана на войските на генерал Хафтар, включително руски комплекси „Панцир-С“.

Латвийската компания Atlas Aerospace реагира на многократно увеличеното след началото на войната в Украйна търсене на разузнавателни и бойни ДУЛС. Ако преди са се радвали на 10 продадени  дрона на месец, сега са довели броя на произведените и реализирани БЛА до 700 на месец – и това се оказва недостатъчно. Да напомним, че говорим за държави, които преди 15 г. са били назад в сравнение с възможностите на български изследователски и производствени колективи. Разликата е, че у нас модата е да се пазарува отвън, а да не се стимулира собствено производство. Не се създава дори структура за изпитания и сертификация на вече съществуващи ДУЛС, някои от които с по-добри показатели от вече закупените за целите на БА.

Какви основните изводи от бойните действия във въздуха от последните войни могат да бъдат направени, предвид основния факт, че използването на пилотируемата авиация е под 20% от общия обем летателни часове, при демонстрирана значително по-ниска бойна ефикасност от използваните ДУЛС.

Основните поуки от практиката касаят активността им,

откъдето следва, че:

– БЛА, предимно камикадзе и безпилотни БЛА боеприпаси, за пореден път демонстрират своите ефективност и най-добрите им качества, включително способността за решаване на задачи за разузнаване, наблюдение и унищожаване на цели без загуба на собствен персонал, както и най-добро съотношение на ефективността на бойното използване към цената на загубите.

– обособени са нови тактически методи за използване на ДУЛС – ешелониране и „рояци“, както и взаимодействието им с други видове оръжия. Ешелонирано се използват различни типове разузнавателни ДУЛС (включително преработени „Ан-2“) с ударни такива и баражиращи безпилотни боеприпаси, като взаимодействието до голяма степен е осигурено ефективно от пилотируеми разузнавателни (радарни) самолети. В състава на „рояците“ са използвани както еднотипни ДУЛС, така и разнородни, но допълващи се, особено при нанасяне на удари по особено важни цели, например по позициите на системите за противовъздушна отбрана. Използването на „рояци“ от БЛА е първата стъпка към революцията не само в бойната тактика, но и в оперативното изкуство и дори в стратегията.

– подобна революция се налага от растящото значение на ДУЛС за осигуряване на превъзходство във въздуха и намаляване значението на пилотируемите самолети, които се противодействат ефективно от настоящите системи за противовъздушна отбрана. Също така тласък за тази революция е фактът, че танковете – основата на сухопътните сили, губят своето значение, тъй като техните създателите няма да могат постоянно да увеличават защитата срещу високоточните оръжия, включително от действията на ДУЛС- евтини оръжия, нападащи от различни височини, често от хиляди метри, без да бъдат видени и чути.

Най-ново

Единична публикация

Избрани