Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС официално признава: Турция „инструментализира“ миграцията през „зелената линия“, разделяща Кипър

[post-views]
ЕС официално признава: Турция „инструментализира“ миграцията през „зелената линия“, разделяща Кипър

Кипърското външно министерство заяви, че Република Кипър получава нови възможности за борба с незаконната имиграция през линията, която я разделя от признатата само от Анкара Турска република Северен Кипър.

За първи път в официален документ Европейският съюз официално признава „инструментализирането“ на миграцията от страна на Турция през „зелената линия“, разделяща Кипър, обяви днес вътрешното министерство в Никозия. Постигнатият в Брюксел „максимален дипломатически успех“ дава нови възможности за справяне с незаконното влизане в страната, се казва в съобщението.

След много месеци на трудни преговори в предложение на чешкото председателство на Съвета на ЕС за справяне с проблемите в областта на убежището и миграцията Кипър успя да включи специално позоваване на „зелената линия“.

Според текста, въпреки специфичния статут на „зелената линия“, която не е външна граница, когато трета държава или недържавен участник насърчава или улеснява движението на граждани на трети страни да я пресекат, се счита за „инструментализация“.

Признаването дава ясна възможност на Република Кипър да се изправи срещу хибридната заплаха на Турция и да спре всекидневното незаконно пресичане на мигранти, канализирани през окупираните територии, като предприема всички средства и мерки, които се прилагат по външните граници на Евросъюза, обясняват от министерството.

То отбелязва, че сега този миграционен проблем се трансформира от кипърски въпрос в европейски и се очаква да бъде разглеждан като такъв отсега нататък

Според кипърските власти по около 100 души на ден, или над 90% от влизащите в Кипър незаконни мигранти преминават през „зелената линия“, като те идват с полети или лодки от Турция в северната част на острова, откъдето чрез трафиканти се прехвърлят на юг.

Правителството в Никозия предприема редица мерки за засилване на охраната на дългата 180 километра „зелена линия“ и буферната зона между двете части на разделената страна. Парламентът прие закон за набирането на 300 полицаи със специални функции за зоната. Продължава изграждането на телена ограда в критичните участъци от нея. Ще бъде инсталирана и най-съвременна електронна система за 24-часово наблюдение, която Кипър закупи от Израел.

Търсещите убежище в Кипър вече достигат 5% от населението му, като той е страната от ЕС с най-голям брой заявления за убежище за пет поредни години, подчерта президентът Никос Анастасиадис по време на срещата си с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в петък в Никозия. „Инструментирането на имиграцията се води от Турция и неспазването на декларацията от 2016 г. представлява съзнателен опит за дестабилизиране на Кипър и следователно на Европейския съюз. Затова сме на твърдото мнение, че Европейският съюз трябва да действа не забавно, за да засили устойчивостта на държавите членки към тази хибридна заплаха“, заяви Анастасиадис.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани