Информационен център на Министерство на oтбраната

Mинистърът на отбраната Димитър Стоянов и посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос обсъдиха двустранното сътрудничество

Mинистърът на отбраната Димитър Стоянов и посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос обсъдиха двустранното сътрудничество

Двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха министърът на отбраната Димитър Стоянов и посланикът на Финландия Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос. В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на кабинета Владко Владов и директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.

Министър Стоянов акцентира върху отличното сътрудничество между двете държави и подчерта, че България е сред първите страни, които ратифицираха протокола за присъединяване на Финландия към НАТО. „Щастливи сме да имаме съюзник като Финландия“, заяви Стоянов.

„Бих искала да благодаря на България, че бе сред първите страни, които подкрепиха Финландия за присъединяването й към НАТО. Високо оценяваме Вашата подкрепа“, каза посланикът на Финландия Н.Пр. Кувая-Ксантопулос.

Министърът на отбраната представи и приоритетите пред служебното политическо ръководство на министерството. Сред тях са изготвянето на инвестиционна план-програма с конкретни проекти за модернизация на армията, достигане на 2% от БВП за разходи за отбрана още през 2023 г., придобиване на нов многофункционален боен кораб и други. „Изработваме план-програма с конкретни проекти за модернизация, която да одобри Министерският съвет. Разбира се, като министър, мое задължение е да се боря за повече средства за отбрана за догодина. Имам пълното разбиране на Министерския съвет, че още следващата година ще достигнем 2% от БВП. България определено изостава с модернизацията на армията си. Но модернизацията трябва да се прави умно, защото ресурсът винаги е ограничен“, коментира министър Стоянов.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top