Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в България отбелязва седем години от активирането си

[post-views]
Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в България отбелязва седем години от активирането си

„Благодарение на усилията и решимостта на ръководството, на мотивацията и отдадеността на личния състав, Щабът потвърди безапелационно своето място сред щабовете от Командната структура и структурата на Силите на НАТО“. Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в приветствието си към военнослужещите от състава на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България на церемонията по повод седмата годишнина от неговото активиране. „Категорично можем да заявим, че многонационалната структура на наша територия допринася за колективната отбрана на Алианса“, заяви тя.

В тържеството по повод годишнината присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изказа благодарност от името на военното ръководство на Министерството на отбраната към личния състав на многонационалната структура за демонстрираната от тях силна мотивация и професионализъм. „Щабният елемент за интегриране силите на НАТО успя да установи така важното взаимодействие между силите на страната-домакин и многонационалните сили на Алианса. Той играе ключова роля в дейностите по планирането и провеждането на учения на Алианса и подпомага потенциалното усилване на вече разположените войски и сили“, подчерта генерал-лейтенант Илиев.

За проявени отговорност и всеотдайност при изпълнение на задачите бяха наградени български и чуждестранни военнослужещи от съставя на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

***

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, бе взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.

Основната им цел е да подобрят взаимодействието между националните сили и силите за отговор на НАТО (NATO Response Forces).

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани