Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германската армия трябва да стане най-добре оборудваната в Европа, заяви Олаф Шолц

[post-views]
Олаф Шолц покани на среща в Брюксел лидерите на Г-7

Германия трябва да разполага с „най-добре оборудваната армия в Европа“, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, който призова също така и за засилване на ролята на европейските страни в рамките на НАТО, предаде Франс прес.

„Като вземем предвид факта, че страната ни е с най-голям брой на населението, разполага с най-голямата икономическа мощ и се намира в центъра на континента, нашата армия трябва да се превърне в стълб на конвенционалната защита в Европа, в най-добре оборудваната армия на Европа“, каза Шолц в реч пред военни от Бундесвера (германската армия).

Руското нахлуване в Украйна се превърна в повратен момент за германската политика в сферата на отбраната, като Берлин създаде специален фонд на стойност 100 милиарда евро с цел модернизиране на оборудването на въоръжените си сили.

„Един бивш германски министър на отбраната мислеше, че вече сме „заобиколени само от приятели“. Истината е, че политиката, икономиката и голяма част от обществото прегърнаха тази теза и това доведе до сериозни последици. До погрешни последици, както констатираме днес, особено като погледнем състоянието на германската армия“, изтъкна Шолц.

„В същото време ясно и убедително показваме, че Германия е готова да поеме първостепенна отговорност за сигурността на нашия континент“, каза още германският лидер.

Шолц говори и във връзка с положението на европейските страни в НАТО.

„Ние, европейците, трябва да поемем повече отговорности в рамките на НАТО“, подчерта канцлерът.

Шолц заяви също така, че подкрепя идеята за създаване на „европейски генерален щаб“, който да ръководи мисии, подобни на тази по изтеглянето на обикновени граждани от Афганистан или на обучителните мисии на европейски сили в Ирак, Мали или Нигер.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани