Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризисна мярка: Германия пое контрола над подразделения на „Роснефт“

[post-views]
Кризисна мярка: Германия пое контрола над подразделения на „Роснефт“

Германия с поредната кризисна мярка за справяне с енергийната криза. Берлин обяви, че поставя всички дейности на местното подразделение на руската петролна компания  „Роснефт“ под попечителството на германския държавен регулатор.

Германското подразделение на „Роснефт“ управлява множество рафинерии в страната, които осигуряват около 12 процента от преработката на петрол.

Берлин определи решението си като превантивна мярка за наложеното на Русия петрол ембарго, което влиза в сила на 1 януари 2023г.

Сред рафинериите, които ще бъдат поставени под попечителството на германския държавен регулатор са тази в Швет, която е четвъртата по големи в страната и доставя близо 90 процента от горивата за столица Берлин.

Мярката ще е в сила в следващите шест месеца, без право да бъде удължавана, като през този период германското правителство чрез държавния енергиен регулатор, който ще упражнява т.нар доверително управление на рафинериите.

В средата Юни Германия пое контрола върху подразделението на руския концерн „Газпром“, в опит да стабилизира енергийните си сектор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани