Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Османи потвърди, че има признаци за руско влияние върху политическия живот в страната

[post-views]
Османи: Българите не могат да бъдат включени в Конституцията преди старта на преговорите за членство в ЕС

Шефът на дипломацията на Република Северна Македония Буяр Османи днес в отговор на въпрос на брифинг с журналисти отговори утвърдително, че разполага с информация и индикации за руско влияние върху политическия живот в страната чрез определени източници на финансиране, съобщи специално за БТА агенция МИА.

В рамките на тази информация, получена от Държавния департамент, ние не разполагаме с допълнителна информация по отношение на случващото се в страната ни, но от анализите от нашите институции има такова нещо и то е съобщено и констатирано на няколко пъти, че има опити за такава намеса в партийно-политическия живот в Република Северна Македония, но на тези въпроси ще отговорят институциите, които отговарят за това, посочи Османи.

По време на брифинга, отговаряйки на въпрос относно съобщенията на Левица за обявяване на нова инициатива за референдум, той обаче отговори, че според него те не са македонска партия, а както каза, партия, имаща функцията на руската пропаганда, целяща да настрои македонския народ срещу ЕС и САЩ.

Смятам, че те няма да навредят много на държавата, защото има по-широк консенсус за посоките, в които тя се движи, но могат да навредят много на хората, които представляват, като се опитат да ги настроят срещу ценностите, които споделяме. Не трябва да се поддаваме на тази пропаганда, която е частично стимулирана и финансирана и има много лоши и зли намерения, първо към хората, които представлява, а след това към другите граждани и към държавата, казва Османи.

Северна Македония на няколко пъти досега обяви 11 руски дипломати за персона нон грата.

Експертът Джош Рудолф от германския фонд Маршал в интервю за сръбското редакция на „Гласът на Америка“ коментира последните твърдения, че Русия е похарчила най-малко 300 милиона долара, за да повлияе на политиката в повече от двадесет страни от 2014 г. насам, според нов разсекретен доклад на американските разузнавателни служби, който предупреждава, че официален Кремъл не е приключил с плановете да оказва влияние с пари.

Високопоставен американски служител, запознат с разузнавателните данни, каза, че страните, които са обхванати от усилията за тайно финансиране от Русия, включват Албания, Босна, Черна гора, Белгия и Мадагаскар. Въпреки че не се споменава в доклада, той посочи Северна Македония, отбелязва „Гласът на Америка“.

Когато страните правят планове за влизане в НАТО, както видяхме в случаите с Черна гора и Северна Македония, особено в случая със Северна Македония, имаше гръцки олигарх с връзки с Русия, който финансира протестите срещу промяната на името на Северна Македония и той го правеше от двете страни на границата. Правителството на САЩ предаде информацията на официална Атина и ги насърчи, при което предприеха действия и обявиха информация за това, казва Рудолф.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани