Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата: Омар Аднан, шофирал автобуса от трагедията в Бургас, е пълнолетен

[post-views]
Ден на траур в област Бургас в памет на загиналите полицаи

Омар Андан, който е обвинен в причиняването на катастрофата с автобус с мигранти в Бургас, е пълнолетен. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след срещата на апелативните прокуратури в София, цитирана от 24 часа.

 „Омар декларира, че е на 15 г. Прокуратурата се усъмни, защото е висок и с гъста брада. Потърсихме съдействие от партньорите ни в чужбина. Вчера пристигна информация от Сирия и Турция. Там пише, че е навършил 18 г.“,  каза Милева.

Омар Андан е роден през 2004 г., а не както твърдеше – през 2007-а. Информацията от Турция и Сирия се потвърдила и от тройната медицинска експертиза.

„По метода на образната диагностика беше установено, че е над 18-годишен. С постановление на наблюдаващия прокурор Омар беше приведен в болница и му направиха рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. Възрастта на човек може да бъде определена от растежа на костите. Лекарите заключиха, че към датата на извършване на деянието Омар е бил на 18 г.“, каза Сийка Милева.  Според нея едва ли 15-годишен младеж може толкова добре да кара автобус, дори преследван от полицията. Сийка Милева разкри още, че докато е шофирал рейса и е бягал от полицията Омар си е правил селфита с мобилния си телефон.

За непълнолетните обвинението предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Като пълнолетен Омар се наказва с 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Разследва се и версията за терористичен акт, каза Сийка Милева.

Има доказателства, че Омар и другите двама обвиняеми са подпомагали мигрантите от автобуса да пребивават у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Отделени са материали и случаят се разследва по трето дело.

Първото е срещу Омар за смъртта на полицаите. Второто е срещу него и другите двама сирийци за трафик на мигранти. По делото са разпитани 50 свидетели, назначени са експертизи, сред които  видоеотехнически, технически, информация от мобилните оператори, преводи на документи.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани