Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отмениха оръжейното ембарго за Кипър

[post-views]
САЩ отмениха оръжейното ембарго за Кипър

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в изявление, че държавният секретар Антъни Блинкен е определил, че Кипър отговаря на условията, за да се позволи „износ, реекспорт и трансфери на артикули за отбрана… за фискалната 2023 година“, съобщава ABC News.

САЩ ще оценяват ежегодно дали Кипър изпълнява условията за вдигане на ембаргото, включително прилагане на разпоредби срещу прането на пари и отказ за достъп на руски военни кораби до пристанища за зареждане с гориво и техническо обслужване.

Кипър забрани на руски военни кораби да използват неговите пристанища в началото на март след нахлуването в Украйна.

Условията са залегнали в Закона за партньорство в областта на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие, който Конгресът на САЩ прие през 2019 г. Законът подчертава подкрепата на САЩ за по-тесни връзки между Гърция, Кипър и Израел въз основа на наскоро открити находища на газ в морето.

САЩ въведоха ембаргото през 1987 г., за да попречат на потенциална надпревара във въоръжаването да навреди на мирните преговори с отцепилите се кипърски турци от средиземноморската островна държава. Кипър беше разделен през 1974 г., когато Турция нахлу след преврат, целящ обединение с Гърция.

Тъй като Кипър нямаше достъп до американски оръжия, правителството му се обърна към Русия, за да закупи ударни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитно-ракетни системи „Тор“-М1.

В събота Кипър приветства пълното вдигане на оръжейното ембарго на САЩ за етнически разделената островна нация като крайъгълен камък, потвърждаващ все по-тесните двустранни връзки, които служат за укрепване на стабилността в бурния източносредиземноморски регион.

Президентът Никос Анастасиадис изказа в „Туитър“ своята благодарност към председателя на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, демократа от Ню Джърси, Робърт Менендес, за помощта за вдигане на ембаргото.

Турция, която разполага с повече от 35 000 войници в северната част на острова, осъди решението. Министерството на външните работи на Турция призова САЩ да го преосмислят, като предупреди, че този ход ще навреди на усилията за мирно споразумение за Кипър, ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова и ще подкопае регионалната стабилност.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани