Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК иска замразяване на 7,5 млрд. евро от програми за Унгария

[post-views]

Европейската комисия предлага на Съветът на ЕС да замрази 65 на сто от средствата по три оперативни програми по кохезионната политика за Унгария, което възлиза на около 7,5 млрд. евро, съобщи след днешния колегиум на комисарите еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Става дума за средства, които възлизат на около 1/3 от предвидените пари за Унгария по политиката за сближаване, уточни еврокомисар Хан.  Той каза още, че решението е взето единодушно от неговите колеги и се прилага за първи път от приемането на механизма за върховенството на закона от влизането му в сила през 2021-ва година. Причината за днешното решение са опасения, свързани с върховенството на закона и риск за бюджета на Общността.

„Първо, става дума за системни нередности, дефицити и слабости при обществените поръчки. Второ, недостатъци при разрешаването на конфликтите на интерес, както и загриженост за общественото доверие. Трето, слабости при ефективното разследване на случаи, свързани с европейските фондове. И накрая, недостатъци в антикорупционната рамка“.

Съветът разполага с 1 месец да реши дали да приеме предложението, като той може да се удължи с още два. Приемането може да стане с квалифицирано мнозинство.

Еврокомисар Хан уточни, че Унгария е направила някои предложения във връзка с тези опасения и допълни, че Комисията оценява положително част от тях. Затова Унгария трябва да я уведоми до 19 ноември за действията си в тази насока, след което отново ще бъде направена съответната оценка, която да покаже дали бюджетът на ЕС все още е под риск и дали са осъществени съответните реформи. „Има ангажименти за реформи, но предложението ни е предупреждение за това, което ще се случи, ако те не бъдат изпълнени“, подчерта еврокомисар Хан.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани