Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нанси Пелоси осъди „незаконните атаки на Азербайджан срещу арменска територия“

[post-views]

Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси обвини днес Азербайджан, че е отговорен за сблъсъците по границата тази седмица между азербайджанските и арменските сили, при които загинаха над 200 души, предаде Франс прес.

„От името на Конгреса твърдо осъждаме тези атаки, които застрашават изгледите за едно така необходимо мирно споразумение“, заяви Пелоси на пресконференция в арменската столица Ереван.

„Армения е особено важна за нас поради акцента, който беше поставен върху аспекта за сигурността след незаконните и смъртоносни атаки на Азербайджан срещу арменска територия“, допълни тя.

 Сблъсъците избухнаха във вторник и с международно посредничество бяха прекратени в четвъртък вечерта. Двете страни се обвиняват взаимно за започването на боевете.

На пресконференцията на Пелоси председателят на арменския парламент Ален Симонян заяви, че насилието е било прекратено с американско посредничество след неуспеха на опита за спиране на огъня с посредничеството на Русия.

„Признателни сме на САЩ за споразумението за едно крехко примирие, постигнато благодарение на тяхното посредничество“, каза Симонян.

Пелоси, която пристигна вчера на тридневно посещение в Армения, е най-висшият американски представител, посетил Ереван, откакто страната получи независимост през 1991 г. Малката кавказка държава има значителна диаспора в САЩ.

Източник: bta.bg

Избрани