Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин се опитва да потуши сблъсъка между Таджикистан и Узбекистан

[post-views]

Путин проведе телефонни разговори с президентите на Таджикистан и Киргизстан Емомали Рахмон и Садир Жапаров в опит да потуши граничния конфликт между двете държави, стана ясно от прессъобщение на Кремъл, цитирано от агенция „Ройтерс“.

Киргизстан и Таджикистан членуват в Организацията на договора за колективна сигурност, която включва Армения и още няколко бивши съветски републики под егидата на Москва.

Но тази седмица киргизката и таджикската армия влязоха в сблъсъци в района на киргизкия град Баткен с употребата на танкове, миномети и дронове. Жертвите, по актуализираните днес данни на двете страни, са повече от 80. От застрашените райони в Киргизстан бяха евакуирани повече от 130 хиляди души. Примирието, договорено късно в петък, бе нарушено на няколко пъти вчера, но днес обстановката е „спокойна“ според киргизките власти.

Съгласно прессъобщението на Кремъл, в разговорите си с президентите Жапаров и Рахмон днес Владимир Путин е „призовал двете страни да не допуснат по-нататъшна ескалация и да вземат мерки за преодоляване на кризата с мирни дипломатически средства“. Руският лидер е „потвърдил готовността на Москва да окаже необходимата помощ, за да гарантира стабилността“ на киргизко-таджикската граница.

Източник: bnr.bg

Избрани