Информационен център на Министерство на oтбраната

Путин обяви частична мобилизация и заплаши с всички модерни оръжия, дори и ядрени

Путин: Не възнамеряваме да разполагаме ядрени оръжия в космоса

Шойгу: Днес сме във война не толкова с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, съобщи ТАСС.  Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена – освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

“Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор”, изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва на 21 септември.

Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

“След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин. Относно референдумите, той допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

Путин предупреди онези, които се опитват да изнудват Русия с ядрени оръжия: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветрове може да се обърне в тяхната посока“

Той каза, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

“Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства”, допълни Путин. Той смята, че е започнал ядрен шантаж обяснявайки, че Западът не само поддържа обстрела по АЕЦ в Украйна и но и говори, че западни политици се изказват за възможността срещу Русия да се употреби ядрено оръжие.

“На тези, които правят подобни изказвания, искам да напомня, че ние също разполагаме с всякакви оръжия за поразяване, които са по съвременни от тези на страните от НАТО. И при заплаха за нашата страна и за защита на Русия, ние безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф”, предупреди Путин. Неговото обръщение продължи 15 минути.

Минути по-късно Кремъл публикува указа за частична мобилизация в Русия, който гласи:

▪️ През периода на частична мобилизация е възможно освобождаване от военна служба поради възраст, здравословни причини и с присъда от съда за лишаване от свобода.

▪️ Гражданите, работещи в предприятия от военно-промишления комплекс, получиха право на отсрочка от поканата за мобилизация.

▪️ На областните управители е възложено да осигурят призива за мобилизация в размер и срокове, определени от Министерството на отбраната за всяка област.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

По-късно изявление направи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. 

“Днес сме във война не толкова с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО”, каза Шойгу. Според него „всички видове оръжия, включително ядрената триада, изпълняват своите задачи“.

Източник: 24 часа

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top