Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София и светът отбелязаха международния ден на мира

[post-views]
София и светът отбелязаха международния ден на мира

 Пред Паметника на незнайния воин се събраха членове на военно-патриотичните организации, на Дружеството за ООН в България, ученици и представители на инициативата „Пробег на мира“.

Днес, 21 септември, за 41-ви път светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. В София това се случи пред Паметника на незнайния воин. Организатори бяха Съюзът на ветераните от войните на България и Дружеството за ООН в България. Събитието бе подкрепено от Столична община. Включиха се още представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Асоциацията на българските ветерани миротворци, ученици от 106-то основно училище Григорий Цамблак, членове на инициативата „Пробег на мира“ и др. Представители на държавни институции, политически партии и коалиции нямаше.

От българските младежки делегати Цветелина Гарелова и Виктория Савова в ООН бе прочетено посланието на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, което определя темата на тазгодишното честване „Край на расизма. Изграждане на мир“. Тя е избрана, за да ни обедини в действията за превенция на езика на омразата и дискриминацията, както и да насърчи диалог, който адресира първопричините за неравенствата в света.

Участниците бяха приветствани от посланик Владимир Сотиров, председател на Дружеството за ООН в България. Той посочи, че в момента в света има около 60 вътрешно-граждански и международни конфликти, които отнемат живота на хиляди. Войната в Украйна засили разделението, създаде нови центрове на сила и доближи опасността до нова ядрена катастрофа, каза още посланик Сотиров.

„Ние, ветераните от войните на България добре знаем какво е война. Войната носи своите отрицателни последици – социални, икономически, политически и морални, за победени и победители. Ние, ветераните от войните на България, не искаме повече война. Искаме световен мир. Ние подкрепяме призива към всички държави на Генералния секретар на ООН да потвърдят ангажимента си към сват без ядрено оръжие и да направят опит да седнат на масата за преговори, за да намалят напрежението и да сложат край на надпреварата в ядреното въоръжаване. Ние вярваме, че световната сигурност може да се постигне чрез диалог и сътрудничество. Живеем в несигурни времена, за което трябва всички държави и хора да се обединят за изграждането на световния мир, за построяването  на един по-справедлив, устойчив и равностоен свят“ каза в словото си 96-годишната Мария Стоянова. Тя е доброволка от Втората световна война, заместник-председател на Съюза ветераните от войните на България и председател на Столичната му организация. Заедно с нея бе и 99-годишният ветеран Тодор Андонов, който през март 1945 г., под непрекъснатия огън на немците, три пъти преминава река Драва, за да изпълни поставените задачи от командира си.

Днес ние се прекланяме пред хората, които са установявали мира, каза председателят на Асоциацията на българските ветерани миротворци полковник от запаса Стефан Давидов. Заедно с него бяха дошли и други участници в мисията на ООН в Камбоджа през 1992-1993 г. Да работим за световния мир е необходимост за всички, диалогът и преговорите са задължителни и те могат да премахнат войните и страданията, посочи полк. Давидов. Точно за това, продължи той, нашата асоциация подкрепя призива на генералния секретар на ООН да разпространяваме съпричастност, добрина и надежда във времена като днешните и да живеем в един мирен свят. Полк. Давидов е категоричен, че и в бъдеще Българската армия трябва да участва в мисии, които налагат мира.

Пред Паметника на незнайния воин бяха положени венци и цветя в чест на тези, които са загинали, за да има мир в света.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани