Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вагнер vs Constellis кръстосват оръжие в Украйна

[post-views]
Вагнер vs Constellis кръстосват оръжие в Украйна

Д-р Христо Тутунаров, експерт по национална сигурност

Търсят се орди от наемници, които да покрият загубите от по 100 000 войници от двете воюващи страни.

Войната в Украйна става все по-интензивна, особено след като войските на Киев успяха да осъществят дългоочакван контраудар на няколко места по фронтовата линия. Двете страни вкарват различен идеологически смисъл на битките. Руснаците стигнаха в твърденията си дотам, че уверено говорят, че отстъплението им в дълбочина от по 50–60 км е предварително планирано, за да изкарат от укрепленията украинските войски, за да ги унищожат по-лесно. В следващите дни последваха съобщения за огромен брой унищожена жива сила на противника. Двете страни твърдят, че са

убили и ранили по 100 000 души от началото на войната през февруари досега

Дългата над 1000 км фронтова линия от Изюм на север до Херсон на юг изисква нови подкрепления с жива сила. Само че откъде могат да се вземат подготвени и умело боравещи с оръжие бойци? Отговорът е повече от ясен – чрез наемане на контрактори чрез частните военни компании (ЧВК). Руснаците действат чрез тях вече поне трети месец, като на тяхна страна се сражават бойците от ЧВК „Вагнер“. Стигна се дотам, че собственикът на компанията Евгени Пригожин, наричан „Готвача на Путин“, в средата на септември отиде в руските затвори, за да убеди затворници с тежък режим да отидат на фронта. Във видео, потвърдено от Би Би Си, пред затворниците той твърди, че досега е успял да наеме първите 40 затворници в затвор край Санкт Петербург, които през юни вече са се сражавали край Вухлехирската електроцентрала в Източна Украйна. Това обаче не е достатъчно, защото необходимостта от жива сила е значително по-голяма. Русия има ефективни ЧВК, но на фона на западните компании те са значително по-малко като брой и състав.

Вероятно поради тази причина, както и нов етап в стратегията на Русия, по-малко от седмица след това, на 21 септември Путин обяви частична мобилизация, чиято цел е да призове 300 000 души във войската. След обучение те трябва да се отправят към фронта във войната срещу Украйна. Руснаците твърдят, че най-много им трябват артилеристи, танкисти и десантчици, както и по-малко военни фелдшери и медсестри. Подобен ход е

безпрецедентен в Русия от края на Втората световна война

От другата страна също чакат помощта на частните армии. Досега на страната на Украйна се сражаваха чужденци, които сключваха договори с държавата. Според неофициална информация от открити източници става ясно, че обсъждания за включване официално на ЧВК на страната на Украйна се провеждат, както и се обсъждат възможностите със самите компании. Според информацията американската страна преговаря с един от собствениците на Constellis Ерик Принс, за да влязат в Украйна на страната на Киев. Компанията Constellis е един от мастодонтите във военния бизнес. До 2009 г. тя е известна като Blackwater, а до 2014 г. като Academi. В компаниите на Принс работят и българи, а още преди години той е водил преговори с Украйна за създаване на ЧВК на тяхна територия.

Навлизането на частните армии всъщност потвърждава тезите в книгата „Частните армии. Еволюцията на войната“ –  частните военни компании (ЧВК) играят все по-съществена роля.

В съвсем близко бъдеще, вероятно до месец, от двете страни на фронта в Украйна ще се изправят контрактори, които ще се сражават помежду си. В този план е важно да се направи разграничение между частните военни компании, доброволците и различните формации към държавните структури на Украйна. Точно в настоящия конфликт границата между тях е тънка. Доброволци от цял свят прииждат към Украйна, подкрепени от външно финансиране и въоръжение, като паралелно с доброволното си участие те обслужват и определени геополитически процеси. Сред тези доброволци има немалко контрактори и бивши военни от редица страни. От една страна, Русия използва частните военни компании, защото

имат богат боен опит, действат гъвкаво, мобилно и ефективно

Към това трябва да се прибави и фактът, че руското общество няма как да се радва, че много млади руснаци загиват на фронта. Протестите, свързани с мобилизацията, го доказват. Когато на фронта се бият контрактори, а не  войници, тогава напрежението към държавата (и нейните държавни ръководители) е много по-слабо. От друга страна,  Украйна се нуждае от свежи сили, които идват от средите и на частните военни компании. Не на последно място ЧВК се използват и за провеждане на обучения както на украинските сили, така и на руските. Това доведе и до изтегляне на част на някои руски частни военни компании от Африка, където те през последните години имат сериозно присъствие. „Вагнер“ традиционно играят основна роля, наричат се „оркестър“, а контракторите – „музиканти“.

Поради организационното си естество ЧВК са по-гъвкави от националните армии и от гледна точка на скоростта на набиране, обучение и дислоциране на жива сила. Забелязват се билбордове из руските градове с послание „Оркестр „W“ ждёт тебя“ („Оркестърът W те очаква“, б.р.), а в същото време държавното ръководство на Руската Федерация вече отправя послания към бизнескръговете за създаване на нови руски ЧВК. Употребата на „Вагнер“ е изключително важна за Русия – не просто заради бойния опит, а и заради способността да водят сражения от близка дистанция, да различават комбатантни (участващи в сражение и представляващи заплаха) от некомбатантни (хора, които не представляват заплаха) и да са високомобилни. Това са важни детайли за определени аспекти от т. нар. „специална военна операция“. Естествено,

бързото набиране на нови контрактори води и до спад на качеството

„Вагнер“ провежда кампании за набиране на бойци и от средите на затворите. В очите на много анализатори това е отчаян ход, но всъщност е нещо сравнително нормално за ситуацията. А когато има горещ фронт,  руснаците прибягват и до използването на затворници.

Доброволците на страната на Украйна, сред които има и контрактори, срещат трудности. Европейците по-бързо се отказват, а по-корави се оказват хората отвъд Океана. Условията на живот са лоши и рискови, а контракторите са свикнали с риск по време на работа, но и с удобства и сигурност в базите си. Всъщност украинската армия се готви усилено за военен конфликт от 2014 г., като това се потвърждава от множество наблюдатели на терен през последните години. Те констатират, че украинската армия е сред най-добре подготвените в Европа. Отделно и след разгарянето на конфликта в Русия Украйна получи и продължава да получава огромни финансови постъпления и доставки на оборудване и оръжие. Дефакто има много западни контрактори на фронта, които се сражават срещу Русия, но разпръснато и като част от доброволни формирования. Част от т.нар. доброволци са платени от западните ЧВК, а те на свой ред получават финансиране от държавни структури. За компактни групи от ЧВК, които да оперират на терен на страната на Украйна, има само слухове, включително и че дори да има, то те гледат да се сливат с другите и да не бият на очи. Сред американските политически среди се обсъжда идеята да се вкарат ЧВК официално на страната на Украйна, но засега към тази крачка не се пристъпва. Не спира да се коментира, че и кадрови войници от страни – членки на НАТО, участват в конфликта, но без униформи и опознавателни знаци. Вероятната причина за официалната ненамеса на широк фронт от ЧВК в конфликта е възможният ответен удар на руската страна. Няма да е лъжа да се каже, че въпреки интензивните подготовка и въоръжение през последните години украинската армия устоява на руските атаки поради подкрепата от външни държави под формата на пари, оръжие, жива сила и информация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани