Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС към Русия: Категорично отхвърляме и осъждаме анексията на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие

[post-views]

ЕС категорично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, се казва в изявление на държавните и правителствени ръководите на Общността.

„Русия поставя глобалната сигурност под заплаха чрез умишлено подкопаване на основания на правила международен ред, нарушаването на правото на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост.

Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия подготви, като претекст за това поредно нарушение. Тези решения са нищожни и съответно не могат да произведат никакъв правен ефект. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят тази незаконна анексия“, заявяват европейските лидери.

„ЕС е непоколебим в подкрепата си за Украйна и нейния народ. Тя упражнява законното си право да се отбранява срещу руската агресия, за да възстанови изцяло контрола върху своята територия. Киев има правото да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници“, казват още лидерите.

Те допълват, че решимостта на Европа няма да бъде разколебана от ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията на търсенето на фалшиво представяне на украинските територии за руски и предупреждението, че сега войната може да се води на територията на Русия.

Източник: bnr.bg

Избрани