Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, установи разузнаването на Киев

[post-views]
Лукашенко изключи възможността Беларус да стане част от Русия

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и Украйна, и суверенитета на самата беларуска държава. Това съобщи в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, предаде УНИАН.

„Задачата, която си поставя режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус директно в боевете срещу Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко засега се противи. Но виждаме, че натискът се засилва“, коментира говорителят.

И заплахата не е само за Украйна. Така се увеличава окупационнният корпус на територията на една независима държава. Това е натиск и върху самия Лукашенко – това е щик, който може да бъде „за“ или „против“ него. Това, естествено, е сериозна сила, обясни Юсов.

Разузнаването изтъква, че Украйна научава предварително за подобни действия и намерения на Беларус.

„Днес можем да констатираме, че Лукашенко не смята засега да въвлича армията си в пълномащабна операция“, допълни представителят на ГУР.

Беларуският диктатор Лукашенко, лоялен към агресивната политика на своя единствен съюзник Владимир Путин, още от първите дни на руското пълномащабно нашествие в Украйна предостави на Кремъл възможността да използва военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска армия в момента не участва пряко в инвазията в Украйна, но според някои експерти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната отделни беларуски „доброволци“, напомня УНИАН.

Бежанците от Украйна със статут на временно защитени в Европа вече са почти 4,2 милиона. Това съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Към 30 септември броят на регистрираните по този ред бежанци е достигнал 4 183 000 души.

Най-голям прираст на приетите бежанци от Украйна през последния месец показват:

– Полша (почти 56 000);

– Германия (към 39 000);

– Чехия (около 15 000);

– Великобритания и Румъния (близо 11 000);

– Нидерландия (близо 11 000 за два месеца).

По данни на ООН най-много бежанци със статут на временно защитени има в Полша – 1 409 000 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани