Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия каза на Полша, че няма шанс да ѝ плати репарации за Втората световна война

[post-views]
Бербок: Войната в Украйна показва, че трябва да ускорим евроинтеграцията на Западните Балкани

Германската външна министърка Аналена Бербок уведоми полския си колега Збигнев Рау, че повече репарации за Втората световна война няма да има, тъй като Берлин смята въпроса за приключен, предаде Асошиейетед прес.

Бербок се обърна директно към Рау на пресконференция във Варшава след среща между двамата, на която бе обсъдено и искането на Полша Германия да й плати обезщетение за войната.

„Въпросът за репарациите, както знаете, от гледна точка на германското правителство е затворен“, каза тя.

Вчера Рау подписа и изпрати на Германия нота с искане на Полша да бъдат изплатени около 1,3 трилиона долара репарации за материалните и другите щети и загуби, понесени според страната му от окупацията ѝ от Третия райх по време на Втората световна война от 1939 до 1945 г.

На пресконференцията Бербок твърдо повтори становището на Берлин, че макар и Германия да признава историческата си вина, за нея въпросът е приключен.

Рау изрази увереност, че тази позиция може да бъде променена при преговори по въпроса.

Бербок подчерта, че днес двете съседни държави имат обща отговорност да съхранят европейското единство на фона на външни заплахи като войната в Украйна. Тя изтъкна и важността на двустранните договори от 1990 и 1991 г., сключени за потвърждаване на следвоенната граница на Полша с Германия и за установяване на добросъседско сътрудничество.

Граничната сигурност е от изключително важно значение за поляците с оглед на бурната история на страната им през вековете, отбелязва АП.

В годините след войната Германия изплаща обезщетения на страните от Източния блок, но по решение от Москва само малка част от тях отива за Полша, която е първата жертва на войната и е пострадала изключително тежко.

Също днес полският депутат Аркадиуш Муларчик, който инициира изготвянето на нова оценка на щетите, нанесени от Германия, изказа мнение, че такава трябва да бъде изготвена и за вредите, причинени през войната от съветската армия, която през 1939 г. също нахлува в Полша, а впоследствие воюва с германците на полска земя, за да ги прогони оттам.

През войната са убити около 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона евреи. Част от тях стават жертва на Червената армия, която нахлува от изток, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани