Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте броят на жертвите от урагана Иън, стихията опустоши бреговете на САЩ и Куба

[post-views]
Най-малко 11 души загинаха в Мексико след първия ураган за сезона

Расте броят на жертвите, които ураганът Иън взе в САЩ. В щата Флорида загиналите след опустошителната стихия вече са близо 100 души. Местните власти в най-тежко засегнатите райони търпят критики, че не са организирали евакуацията на гражданите достатъчно рано.

Официалните данни показват драстично увеличение на жертвите в щатите Флорида и Северна Каролина, след като докладите за смъртните случаи бяха разширени. Местните власти продължават издирването на оцелели сред руините в засегнатите райони. Полицията извърши няколко ареста след съобщения за грабежи и продължава да разследва различни инциденти.

Американският президент Джо Байдън се очаква във Флорида, след като по-рано посети Пуерто Рико, пострадало от урагана Фиона дни по-рано.

Междувременно Иън предизвика не само природни, но и политически сътресения в Куба. Жителите на Хавана и редица големи градове излязоха на протести. Те настояха за по-активни действия на властта при справянето с щетите от стихията и възстановяването на елементарни битови услуги като електро- и водоснабдяване. Скандиранията постепенно преминаха в искания за политически свободи и доведоха до сблъсъци с органите на реда. Кубинският президент Мигел Диас-Канел определи демонстрациите като „непочтени и незаконни“ и предупреди, че агресивното поведение ще бъде строго санкционирано.

Най-ново

Единична публикация

Избрани