Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ираче Гарсия: Да прекратим 11-годишното шенгенско ходене по мъките на България и Румъния

[post-views]
Ираче Гарсия: Да прекратим 11-годишното шенгенско ходене по мъките на България и Румъния

Шенгенското пространство безспорно е едно от най-великите достижения на Европейския съюз. Неограниченото пътуване облагодетелства милиони европейски граждани и бизнеси. Но за България и Румъния ЕС все още не е сбъднал тази мечта за липса на граници, пише в електронното издание „ИЮ Обзървър“ Ираче Гарсия, лидер на групата на социалистите и демократите в Европарламента, заедно с колегата си евродепутат Дан Ника.

Напротив процесът по присъединяване към пространството на свободно пътуване се превърна в повтарящ се кошмар за двете страни на външни граници на ЕС.

Миналата седмица се навършиха 11 години, откакто ръководени от консерватори правителства наложиха вето над молбите за членство на Румъния и България за присъединяване към Шенген.

И двете страни са приключили всички етапи на процеса по оценка за присъединяване. Това бе част от сделката. Но, въпреки неколкократните призиви на Европейския парламент, процесът бе неприемливо отложен в продължение на години по причини, които няма абсолютно нищо общо с устойчивото и отговорно управление на външните граници на ЕС.

И въпреки че и двете страни свършиха тежка работа, за да убедят, че са готови за свободното придвижване, повече от десетилетие по-късно и двете страни все още чакат. Година след година усилията на София и Букурещ са игнорирани.

Без всякаква обективна причина България и Румъния продължават да чакат на вратата твърде дълго. Търпението има лимити. Правителствата в ЕС не могат да продължават да предават ценностите на ЕС като солидарност и сближаване, пишат двамата евродепутати, според които „популистки правителства в ЕС трябва да изоставят двойните стандарти и демонстрират дух на солидарност“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024