Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Кипър започва слагането на пета доза ваксина срещу Ковид-19

[post-views]
Германец си постави към 90 ковид ваксини, за да продава сертификатите

От днес в Кипър започва поставянето на петата доза ваксина срещу коронавируса, обяви здравното министерство. Тя ще бъде от новите актуализирани двувалентни препарати, покриващи подвариантите на Омикрон.

Решението за новата бустерна доза е взето въз основа на препоръките на Националната консултативна комисия по ваксиниране в контекста на усилията за укрепване на имунитета на населението, съобщи здравното министерство.

Петата по ред ваксина се препоръчва на хора над 30-годишна възраст, на живеещите и работещите в социални домове и затворени структури, на здравни специалисти независимо от възрастта, както и на засегнати от редица хронични заболявания.

За поставянето й е необходимо да са изминали 5 месеца от последната четвърта инжекция.

През седмицата активността във ваксинационните центрове за получаване на бустерните трета и четвърта ваксина нараства, казаха от здравното министерство. Експертите очакват броят на желаещите да се увеличи през настъпващите зимни месеци.

Адаптираните ваксини се прилагат в Кипър като бустерна трета доза на хора над 12-годишна възраст, а като четвърта доза се предоставят на хората над 30-годишна възраст и на представители на рискови групи.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани