Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десет са приоритетните проекти за модернизация на армията до 2026 г.

[post-views]
Министерството на отбраната дава до 600 лв. за успешен преход в цивилната сфера

Още три са предвидени до 2032 г.

В Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, която прие служебното правителство, са включени всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лв. Те са разделени в две групи в зависимост от сроковете на реализиране.

Десет са приоритетните проекти за модернизация на армията до 2026 г.

Те са придобиване на бронирани машини за изграждане на механизирана бригада; развитие на способностите за артилерийска поддръжка чрез придобиване на 155-мм гаубици; изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада; придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност; придобиване на 8 Ф-16 Блок 70 за доизграждане на изтребителна авиационна ескадрила; придобиване на нови трикоординатни радари; придобиване на зенитно-ракетни комплекси; придобиване на безпилотни летателни системи (БЛС) от висок клас; придобиване на брегови противокорабни комплекси и придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници.

За периода 2026–2032 г. са предвидени три проекта, а именно придобиване на специални бронирани инженерни машини за батальонните бойни групи; придобиване на тактически комуникационно-информационни системи и повишаване на способностите на ВМС чрез придобиване на ракетни катери.

За тези 13 проекта са предвидени разходи за 6640,7 млн. лв.

Освен тези средства за изпълнение на вече сключени договори (включително и за придобиване на първите самолети Ф-16, многофункционалните патрулни кораби, строителство и строителни услуги и др.), както и за по-малки проекти на стойност под 100 млн. лв. за периода 2022–2032 г. по бюджета на МО са планирани 2660,9 млн. лв.

Освен това, се посочва в програмата, съществена роля за постигането на отделните способности и тяхното ефективно използване ще играе

изграждането на необходимата инфраструктура. 

Цялостният процес по поддържане и развитие на способностите включва допълнителни инвестиционни разходи за реализацията и на по-малки проекти. Отделно по прогнозния бюджет на Министерството на отбраната са заложени необходимите равнища на разходи за личен състав и издръжка, от които се финансират останалите елементи на отбранителните способности.

Кои са източниците за финансиране?

Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите за модернизация за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили са бюджетът на Министерството за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет, се отбелязва в документа. Освен това се посочва, че средства е възможно да бъдат осигурени чрез държавен заем; двустранни механизми за финансиране с участие на САЩ, европейски програми и програма на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

Посочва се, че изпълнението на задачите на Въоръжените сили, произтичащи от Конституцията на Република България и съюзните ангажименти, изисква запазване на разходите за отбрана на ниво, не по-ниско от 2% от БВП след 2024 г. до края на периода през 2032 г. Ефективно и ефикасно изразходване на средствата ще се постига при заделянето на не по-малко от 20% от разходите за отбрана за капиталови разходи. Обаче дори при изпълнение на параметрите 2% от БВП разходи за отбрана и от тях 20% за капиталови разходи в периода 2023–2025 г. се очертават сериозни дефицити по линия на капиталовите разходи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани