Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С призив за по-малко светлини през нощта ще бъде отбелязан Световният ден на мигриращите птици

[post-views]
С призив за по-малко светлини през нощта ще бъде отбелязан Световният ден на мигриращите птици

С призив за по-малко светлини през нощта ще бъде отбелязан Световният ден на мигриращите птици днес. Целта е да се повиши информираността за предизвикателствата пред птиците по време на миграция. Над 60 страни са се включили в кампанията, като ще има и над 500 събития.

На сайта на инициативата има специално видео, което разказва за проблемите пред мигриращите птици. Една от заплахите е светлинно замърсяване, каза за БТА Елица Иванова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).Силната светлина от градовете може да обърка птиците, които мигрират през нощта, обясни тя. Губенето на ориентация може да доведе до трагични инциденти, като сблъсък в сградите, посочи също Иванова. По думите ѝ трябва да се видят възможностите за адаптация на  градската среда така, че да бъде по-щадяща за животните.

По време на миграция птиците изминават големи разстояния и пътуват до далечни страни, напомнят експертите. Различните птици мигрират по различно време, но като цяло най-късната миграция е октомври, уточни Иванова. Тя даде пример с щъркелите, които тръгват рано за зимуване, докато хищните птици – чак през септември. През България преминават два пътя на миграция на птиците – Виа Понтика по брега на Черно море и Виа Аристотелис през Западна България, посочи също Иванова.

Два вида птици ще бъдат във фокуса на инициативата днес. В Столичната зоологическа градина БДЗП ще представи интересна информация за египетския лешояд и ловния сокол. Заради статута си на световно застрашен вид местонахождението на гнездата в природата и на двата вида не се разкрива, подчерта Иванова. Тези птици се срещат у нас, но ловният сокол е изчезнал като гнездящ вид.

Египетският лешояд е единственият, който мигрира всяка година до Африка. Другите два лешояда – черният и белоглавият, които също се срещат у нас, могат да скитат на дълго разстояние, но не извършват такава пълноценна миграция, обясни Иванова.

Кога египетският лешояд и ловният сокол се връщат отново у нас и кои са заплахите за двата вида – ще разкажат специалистите на БДЗП днес, от 10:00 ч., когато ще започне събитието в Зоологическата градина.

От 12:00 ч. до 12:30 ч. ще е първата лекция за египетския лешояд, тази за ловния сокол ще е в периода 14:00-14:30 ч.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани