Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Енергоатом“ заяви, че руските войски са отвлекли висш служител на Запорожката АЕЦ

[post-views]
Русия отново е минирала зоната около Запорожката АЕЦ, заяви МААЕ

Украинската държавна компания „Енергоатом“ обвини днес руските сили, че са отвлекли висш служител на Запорожката атомна електроцентрала, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

„Енергоатом“ заяви в своя канал в Телеграм, че заместник-генералният директор на АЕЦ-а по човешките ресурси Валерий Мартинюк е бил отвлечен. Компанията каза, че той е държан на неизвестно място и срещу него „вероятно се използват методи за мъчение и сплашване“.

„Енергоатом“ призова генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да вземе „всички възможни мерки“, за да помогне за освобождаването на Мартинюк.

Запорожката АЕЦ в Украйна е окупирана от Русия от месеци, но продължава да се поддържа от украински персонал.

По-рано през октомври беше задържан тогавашният генерален директор на централата Игор Мурашов. Според украинските власти той е бил задържан от руските сили, докато се прибирал от работа към къщи.

Миналата седмица Гроси обяви освобождаването му, след което МААЕ каза, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като директор на централата.

Русия заяви, че планира неин персонал да поеме контрола върху ядрения обект. Подобен ход обаче беше отхвърлен от президента на „Енергоатом“ Петро Котин, който се назначи за ръководител на АЕЦ-а. Той каза, че решенията за работата на централата ще се вземат в Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани