Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С лозунги „Смърт на диктатора“ петролните работници влязоха в протестите в Иран

[post-views]
Президентът на Иран обеща разследване за смъртта на млада жена след арест

Антиправителствените протести в Иран стават все по-ожесточени. С лозунги „Смърт на диктатора“ в демонстрациите се включиха и работниците от петролната индустрия. Европа отговаря на насилието с нова порция от санкции срещу управляващите в Техеран.

Недоволството срещу правителствто в Техеран расте лавинообразно. Протестите в Ислямската република бушуват вече втори месец и в тях участват всички обществени прослойки. Учебните заведения се превърнаха в огнище на бунта, а на демонстрация срещу върховния лидер се вдигнаха и работниците в две петролни рафинерии.

Въпреки че в Иран достъпът до интернет беше ограничен, във виртуалното пространство продължават да се появяват ужасяващи кадри. Последната потресаваща история е на 16-годишно момиче, което е убито, след като демонстративно е изгорило забрадката си по време на протестите.

Междувременно Европа заема все по-активна позиция срещу Техеран. Великобритания наложи санкции на моралната полиция, отговорна за смъртта на Махса Амини. ЕС пък договори техническите подробности за рестрикциите срещу Иран, които влизат в сила следващата седмица. Особено ожесточено в кампанията се включи правителството в Париж заради петима французи, които са задържани в Ислямската република по обвинения в шпионаж. Франция предупреди гражданите си да напуснат страната възможно най-бързо заради висока опасност от произволни арести.

Искра на протестите беше кончината на 22-годишната Амини след задържането ѝ заради неправилно поставен хиджаб. Това което поддържа пламъка обаче е дълго стаяваното недоволство срещу властта в Техеран, коментират анализатори. Други пък правят паралел с Иранската революция отпреди 40 години. Тогава комбинацията от масови протести и стачки на петролните работници доведе аятоласите на власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани