Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата на Г-7 е напълно предсказуема, каза Кремъл

[post-views]
Срещата на Г-7 е напълно предсказуема, каза Кремъл

Кремъл заяви, че не очаква нещо особено от днешната виртуална среща на лидерите от Г-7, на която се очаква да говори украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Настроението на тази среща на върха вече е очевидно и предсказуемо. Конфронтацията ще продължи“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него обещаните от САЩ доставки на модерни системи за противовъздушна отбрана за Киев само ще удължат конфликта и ще причинят още страдания на Украйна. По думите му доставките няма да променят целите на Русия във военните й действия в Украйна.

Песков също така каза, че Кремъл няма позиция по инициативата на ръководителя на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, предложил Русия да забрани по време на мобилизацията пътуванията в чужбина на граждани, водещи се на военен отчет, посочва ТАСС.

На срещата лидерите от Г-7 ще обсъдят какво още могат да направят в подкрепа на Украйна и ще изслушат Зеленски, който ще поиска от тях спешно да доставят на Украйна оръжия за противовъздушна отбрана, след като Русия нанесе масирани ракетни удари по украински градове, отбелязва Ройтерс.

Украйна за втори пореден ден се събуди с вой на сирени за въздушна тревога. При нови ракетни удари беше убит един човек в югоизточния град Запорожие, а част от западния град Лвов остана без електричество, заявиха властите.  Други райони в Украйна продължиха да бъдат без ток след ракетните атаки вчера, при които според украински служители са загинали 19 човека.

Руският президент Владимир Путин, който е подложен на вътрешен натиск да засили военните действия, след като руските войски загубиха позиции от началото на септември, каза, че е разпоредил ударите като отмъщение за взрива, повредил Кримския мост през уикенда.

Украйна и нейните съюзници осъдиха вчерашните атаки, при които беше поразена главно гражданска инфраструктура. Ракети улучиха също така паркове, туристически обекти и оживени улици.

Масираните руски удари по градове в Украйна бяха приветствани от представители на руските власти и подкрепящи Кремъл анализатори, които напоследък активно критикуваха руската армия за поредицата неуспехи на бойното поле. Руски националистически коментатори и военни кореспонденти на държавни медии похвалиха атаките като подходящ и дългоочакван отговор след успешното украинско контранастъпление и нападението срещу Кримския мост. Много от тях настояха, че Москва трябва да поддържа интензивността на ударите, за да спечели войната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани