Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Къде сме ние в евентуална въздушна война?

До 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.
По-ранното стартиране на дейностите по реализацията на втория етап на проекта, т.е. придобиване на още осем Ф-16 Блок 70, е продиктувано от няколко обстоятелства, става ясно от мотивите към решението на правителството за одобряване на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. Те са следните: промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа; необходимостта от запазване на конфигурацията на вторите 8 самолета съобразно първите осем; реалните срокове за доставка на самолетите се различават от прогнозните такива, предвидени в Актуализирания проект за инвестиционен разход (АПИР), приет от Народното събрание през 2018 г.

В АПИР се посочва, че предвид финансовите възможности на Република България реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета следва да се извърши на два етапа, като вторият етап да стартира след приключване на доставките по първия етап, които съобразно сключените договори с правителството на САЩ се очаква да приключат през 2025 г. На основата на изброените обстоятелства обаче правителството смята, че трябва вторият етап да започне по-рано и затова внася в парламента проект за инвестиционен разход. Смята се, че с доизграждането на една ескадрила многоцелеви изтребители Ф-16 Блок 70 ще се създадат условия за изпълнение на изискванията на НАТО за оперативна и технологична съвместимост и за разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на Алианса. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американска страна, доставката на вторите 8 броя Ф-16 Блок 70 е предвидено да се извърши през 2027 г.
Средствата, необходими за реализацията на проекта за инвестиционен разход, ще са в размер на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията са разпределени по години на базата на предложението от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани