Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протести разтърсиха цяла Европа – хиляди поискаха по-добри условия на живот

[post-views]
Протести разтърсиха цяла Европа – хиляди поискаха по-добри условия на живот

Масови протести срещу високите цели, галопиращата инфлация и очакваната енергийна криза разтърсиха цяла Европа. Влошаващото се качество на живот изкара хиляди недоволни по улиците на Париж. Демонстрации имаше и в Германия, Италия, Испания и Португалия.

Общественото недоволство срещу постоянното увеличение на цените и мерките на правителствата срещу инфлацията заля Европа.

Във Франция  левите партии успяха да обединят масите и хиляди излязоха на протест „Срещу скъпия живот и климатичното бездействие“. Хората свидетелства за поскъпване на стоките от първа необходимост с над 50 на сто.

Абдел Кадер – работник в спедиторска компания:

„Ежедневните разходи са много тежки. Дори за средната класа. Честно, повечето хора остават без пари още на 5-о или 10-о число от месеца. Не ни остава нищо, излизаме на червено.“

Страната продължава да изпитва сериозни затруднения и недостиг на гориво заради започналата по-рано стачка на работниците в петролната индустрия. Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меленшон заплаши с всеобща стачка във вторник. Рамо до рамо с него в първите редици на протеста беше и лауреатът на тазгодишната Нобелова награда за литература – Ани Ерно.

По данни на организаторите близо 140 хиляди души са участвали в протестите в Париж, според властите броят им е бил 30 хиляди. Повече от 2 хиляди полицаи и жандармеристи се грижиха за сигурността по време на демонстрациите.

Шествие под надслов „Няма да плащаме“ се проведе в Италия, където хората усещат ценовия натиск и мнозина няма да успеят да платят битовите си сметки. По-високи заплати и по-добри условия на живот поискаха от правителствата си още германци, испанци и португалци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани