Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четирима са кандидатите за председател на новия парламент

[post-views]
Четирима са кандидатите за председател на новия парламент

В сряда депутатите се събират за първото заседание на 48-ото НС

Започна решаваща седмица, която ще ни даде яснота – идва ли краят на политическата криза, или напротив. В сряда депутатите се събират за първото заседание на 48-ия парламент. Предстоящото тогава гласуване за председател на Народното събрание ще покаже дали и какви политически съюзи са възможни. Ясните кандидатури вече са четири – от ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, БСП  и „Възраждане”.

„Ние имаме кандидат и той се казва Росен Желязков. Парламентарната практика е най-голямата партия да излъчи председател. Смятаме, че качествата на г-н Желязков са по-високи от на г-н Минчев”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Желязков е юрист, бивш министър на транспорта и депутат в няколко парламента.

„Или с други думи няма да подкрепим нито един друг кандидат за председател на НС”, категоричен е Кирил Ананиев.

„Продължаваме Промяната” хвърля в битката Никола Минчев който беше свален от поста в 47-ия парламент. Избрали този ход, защото не виждат ясно очертано мнозинство.

„Истината е, че такова на този етап не се очертава. За това ние смятаме, че е изключително важно да сложим кандидат, който е достоен и може да срещне подкрепа”, обясни Калина Константинова от ПП.  

„Възраждане” влизат в битката с номинацията на юриста и депутат от предходния парламент – Петър Петров.

„Считам, че това е плод на доверието, което има моята парламентарна група. Дали ще се справя, ще покаже бъдещето. Аз смятам, че ще се справя”, обясни той.

В късния следобед, интригата се заплете още повече. Тогава от БСП обявиха, че и те ще издигнат кандидат за председател на НС. Кой ще бъде той – ще стане ясно утре.

От „Български възход” подготвят своя кандидатура, но за зам.-председател на парламента.

„Имаме идеи, ще ги обсъдим утре”, каза Стефан Янев.

Всички 240 депутати ще положат клетва на 19 октомври. А след това ще бъдат определени и процедурните правила, по които да бъде избран първият сред равни в парламента. С мнозинство – от 121 гласа или обикновено.

Стефан Янев, който от стола на служебен министър-председател и този на министър ще седне в депутатското кресло, прогнозира дали 12-те гласа на групата му ще са решаващи.

„Възможно е. То това е смисълът на парламентаризма. Всеки глас е от значение”, смята той. 

От ДПС и „Демократична България” не са взели решение коя от номинациите за председател на парламента ще подкрепят. Което пък би подсказало какво мнозинство може или не може да има новият парламент.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани