Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ЕП реши: Тазгодишната награда „Сахаров“ е за украинския народ

[post-views]
ЕП и представители на страните-членки се споразумяха за реформата на бюджетните правила

Европейският парламент единодушно реши да присъди престижната награда „Сахаров“ за свободата на мисълта на украинския народ. Тази награда е за хората, които всеки ден се сражават за свободата си, заяви председателят на парламент Роберта Мецола.

Решението, кой да получи наградата Сахаров се взима от председателят и лидерите на политическите семейства в ЕП.

Роберта Мецола – председател на Европейския парламент:

„За мен е чест да обявя, че наградата „Сахаров“ за свободата на мисълта за 2022 година се присъжда на смелия украински народ, и неговите официални представили –президент, политически лидери и гражданско общество.“

Тази награда изразява подкрепата на евродепутатите за украинците, които вече девет месеца защитават страната си от руската инвазия, отстояват нейната териториална цялост, работят в полза на европейското й бъдеще, докато всеки ден са подлагани на въздушни удари и обстрели, заяви още Мецола. Малко след като беше обявено решението на ЕП председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за наградата, която от своя страна благодари за подкрепа на ЕС за страната му.

Сред другите фаворити за тазгодишната награда „Сахаров“ бяха създателя на Уикилийск Джулиан Асандж и Колумбийската  комисия за истина и помирение, която сложи край на продължаващата от 6 десетилетия гражданска война в страната.

Официалната церемония по връчването на наградата Сахаров ще се проведе на 14 декември.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани